Strada presenteert nieuwe merklogo van Fiat

0

Fiat heeft een eerste plaagafbeelding vrijgegeven van haar nieuwe compacte pick-up voor de Zuid-Amerikaanse markt. Het gaat om de nieuwe Strada. Voor ons niet interessant, op het logo na. Dat zou Fiat in de toekomst wereldwijd kunnen gaan gebruiken.

De huidige Strada, die is gebaseerd op de Palio personenwagen, stamt uit 1996 en is dus hoognodig aan vervanging toe. Ook omdat bij deze editie een set achterportieren (in combinatie met een extra rij zitplaatsen) niet tot de mogelijkheden behoort. Maar binnenkort mag de stokoude Strada met pensioen. De Palio werd onlangs al uit productie genomen.

In Brazilië zijn compacte pick-ups die gebaseerd zijn op een personenwagen vrij populair. Volkswagen verkoopt in het Zuid Amerikaanse land de op de Gol gebaseerde Saveiro en Renault heeft een Duster met open laadbak in de aanbieding: de Oroch. De nieuwe Strada gaat, zoals op de foto goed is te zien, ook met een set achterportieren geleverd worden. Bij de nieuwe Volkswagen Savairo wordt dit ook een optie. Fiat heeft ook plannen voor een extra ruig aangeklede Adventure variant; een versie die van kunststof wielkast randen en bodem beschermplaten is voorzien. De nieuwe Strada wordt aangedreven door de ook bij ons bekende 1,3 liter FireFly 4 cilinder motor.

Momenteel maakt Fiat, ook in Europa, gebruik van een rood logo. De verwachting is dat dit embleem ook bij ons plaats gaat maken voor een meer robuust exemplaar zoals op de nieuwe Strada is te zien. Het rode logo stamt uit 2007 en zal vervangen worden door een meer zelfbewustzijn uitstralende badge.

 

Sluiting Fiat fabriek in Servië door Corona virus

Op 7 februari maakte Fiat Chrysler Automobiles topman Mike Manley bekend dat, in verband met het Corona virus (waardoor de levering van onderdelen uit China stagneert), er serieus rekening gehouden moet worden met tijdelijke sluiting van een fabriek. Dat blijkt de productiefaciliteit van Fiat in het Servische Kragujevac te zijn. Daar rolt de 500L van de band. De tijdelijke sluiting is evenwel geen groot drama voor Fiat. De 500L lijdt een zieltogend bestaan (en is in Nederland zelfs helemaal uit de prijslijst geschrapt). Fiat lijkt het niet meer de moeite te vinden om nog geld te investeren in een technische update van de MPV (in de vorm van hybride techniek). Plannen voor een nieuwe compacte SUV zouden in de prullenbak kunnen belanden nu PSA topman Carlos Tavares feitelijk aan de touwtjes trekt bij Fiat.

Het tijdelijk sluiten van de fabriek in Servië is dus niet echt ingrijpend. De productie van de 500L zal in ieder geval tot 18 februari gestaakt worden. Maar deskundigen sluiten niet uit dat de bouwstop langer gaat duren. Fiat betrekt uit China veel kunststof componenten voor de 500L. Manley zei op 7 februari nog te verwachten dat de levering problemen 2 tot 4 weken gaan duren.

 

Nieuwe elektrische Fiat 500 beleeft marktdebuut in september

Fiat zal op 3 maart haar nieuwe elektrische 500 presenteren op de autosalon van Genève. Inmiddels is men in Turijn begonnen met de voor serieproductie. In september zullen de eerste exemplaren bij de dealers arriveren. De nieuwe elektrische 500 wordt leverbaar in 4 uitvoeringen: 3-deurs, 5-deurs, Cabrio en in een extra snelle Abarth 595 variant. Die zullen volgende maand nog niet allemaal op de Zwitserse show te zien zijn.

Waarschijnlijk wordt de 5-deurs versie pas in de eerste helft van 2021 aan het palet toegevoegd. De elektrische schorpioen is volgende maand misschien als concept al wel te bewonderen in Genève. Abarth vierde vorig jaar haar 70ste verjaardag.

 

Facelift voor Panda

Dat Fiat met afstand marktleider is in het Europese A segment, is niet alleen aan de 500 te danken, maar komt ook op het conto van de Panda. Dit model kwam 40 jaar geleden op de markt en dat jubileum gaat gevierd worden met een grondige update. Naast een esthetische opfrisbeurt zal het gamma worden uitgebreid met een Sport editie. Het interieur wordt ook onder handen genomen. Die ingreep zal er toe leiden dat de Panda eindelijk een touchscreen in zijn (her ontworpen) dashboard krijgt. Verder maakt de kleine Fiat een inhaalslag op het gebied van actieve veiligheid. Of de Panda ook het nieuwe merklogo krijgt, is nog even afwachten.

 

Tipo krijgt hybride techniek

Fiat werkt ook aan een update van de Tipo. De facelift zal gecombineerd worden met de introductie van hybride techniek. Het modelgamma zal worden uitgebreid met een Cross editie op basis van de 5-deurs hatchback. Een soort budget Ford Focus Active dus. Of een hoogwaardig alternatief voor de Dacia Sandero Techroad (het is maar hoe je het bekijkt). Nu de aantrekkelijke, maar niet bijster goed verkopende, 124 Spider is gesaneerd, is de Tipo samen met de 500X voortaan de vaandeldrager van Fiat.

 

Reageren is niet mogelijk.