Opel geeft voorproefje van nieuwe Mokka

0

Opel is naar eigen zeggen gestart met intensieve testwerkzaamheden op de openbare weg met de tweede generatie Mokka. Marketing prietpraat, want de nieuwe editie wordt al geruime tijd aan de tand gevoeld. Maar Opel had een excuus nodig om de tweede generatie, die binnenkort zal worden onthuld, onder de aandacht te brengen. Vooralsnog moeten wij het doen met beeldmateriaal waarop een gecamoufleerd exemplaar is te zien.

De nieuwe Mokka is technisch identiek aan de jongste Peugeot 2008. Dit betekent dat hij leverbaar wordt met een volledig elektrische aandrijflijn. De productie vangt in het vierde kwartaal aan en de levering aan klanten start begin 2021. De tweede generatie neemt afscheid van de letter ‘X’ in de modelnaam. Onlogisch, want de andere SUV modellen van Opel (de Crossland X en de Grandland X) hebben die extra typeaanduiding wel. Maar misschien wil de nieuwe Mokka helemaal geen SUV zijn, en liever een cross-over met de schuine daklijn van een coupé.

Opel zegt dat de nieuwe Mokka meer afgestemd is op gebruik in de stad. Dat is een andere manier om te zeggen dat vierwielaandrijving niet tot de optie mogelijkheden behoort. De huidige Mokka X is wel met tractie rondom verkrijgbaar en dat levert in diverse Europese landen meerwaarde op, ook omdat de meeste B segment SUV modellen niet als ‘4×4’ leverbaar zijn. Die klanten is Opel straks dus kwijt. Maar daar staat de mogelijkheid van elektrische aandrijving dus tegenover.

De nieuwe Mokka krijgt een volledig gedigitaliseerd interieur. Dit betekent dat analoge meters tot het verleden behoren. Hopelijk oogt het digitale instrumentarium minder goedkoop dan in de Corsa. De filiaalchef van Opel, Michael Lohscheller (foto), zegt over het model: “Ik beloof dat de nieuwe Mokka een van de spannendste auto’s in onze historie zal zijn. De tweede generatie verandert de perceptie van ons merk”. Dat is maar goed ook, want het marktaandeel van Opel holt momenteel achteruit in Europa.

De basis van de nieuwe Mokka is zoals gezegd identiek aan die van PSA concerngenoot Peugeot 2008 (de DS 3 Crossback heeft een kortere wielbasis). Dit betekent dat ook de Opel op het CMP platform komt te staan; een basis die een volledig elektrische versie mogelijk maakt. Die krijgt net als de Franse zustermodellen een 50 kWh groot accupakket, waarmee een actieradius van ruim 300 kilometer (gemeten volgens de WLTP norm) mogelijk is. Een 136 pk sterke elektromotor is verantwoordelijk voor de aandrijving. De nieuwe Mokka zal verder leverbaar worden als 1.2 Turbo (met 100, 130 of 155 pk) en als 1.5 CDTI (100 of 130 pk).

Qua design is de nieuwe Mokka een productievertaling van de GT X Experimental, een conceptstudie die Opel in 2018 aan de wereld toonde (zie derde foto). Belangrijke styling elementen van dat showmodel zijn het zogeheten Kompas (een kruis/plusvorm op de neus) en de Vizor (een donker ‘masker’ aan de voorzijde; in dit paneel zijn dunne, platte koplampen ondergebracht).

 

Reageren is niet mogelijk.