Duitsland is unaniem: nieuwe Audi A3 verslaat BMW 1-serie en Mercedes-Benz A klasse

0

Is dit de auto driekamp van het jaar? Vroeger ging het om de match tussen de Ford Focus, de Opel Astra en de Volkswagen Golf. Maar misschien spreekt een wedstrijd tussen 3 premium alternatieven uit Duitsland wel meer tot de verbeelding.

Het oudst is inmiddels de Mercedes-Benz A klasse. Die is sinds mei 2018 te koop. De vierde generatie is een zorgvuldige evolutie van zijn succesvolle voorganger. Die brak op zijn beurt met tradities door het hoge koetswerk in MPV stijl in te ruilen door een laag, sportief ogend design. Die stylingwijziging heeft Mercedes geen windeieren gelegd. Breken met tradities deed ook BMW door voor de jongste editie van de 1-serie, die nu 8 maanden op de markt is, achterwielaandrijving in combinatie met in lengte richting geplaatste motoren in te ruilen voor voorwielaandrijving en dwars geplaatste krachtbronnen. Het voordeel voor BMW is lagere productiekosten, want de 1-serie hoeft het gros van zijn componenten niet langer te delen met de duurdere 3-serie, maar maakt grotendeels gebruik van Mini techniek. Natuurlijk, de andere opstelling van de aandrijflijn zorgt ook voor ruimtewinst, maar het is de vraag of BMW fans daar op zaten te wachten. Sinds kort bestelbaar is de nieuwe Audi A3 Sportback. Alhoewel, nieuw? Net als de jongste Volkswagen Golf leunt hij zwaar op zijn voorganger. Dit betekent dat er qua maatvoering en ruimteaanbod nauwelijks wat veranderd is. En hetzelfde geldt misschien ook wel als je van opzij naar de nieuwe A3 Sportback kijkt.

 

Audi A3 Sportback 35 TDI

Voor deze driekamp kwamen de A3 Sportback, 1-serie en A klasse opdraven in 150 pk sterke 2,0 liter dieseluitvoering met automatische transmissie. Het goedkoopst is de BMW: 42.101 euro. De Mercedes-Benz kosten nauwelijks meer, namelijk 42.369 euro. Het duurst is de Audi met een tarief van 44.410 euro. Maar bij de prijs inbegrepen is het zogeheten Pro Line pakket. Wil je de 1-serie en de A klasse enigszins aangekleed hebben, dan zal je op de optielijst voor de Executive respectievelijk Advantage uitvoering moeten gaan. Met dit pakket aangevinkt komt de prijs dan uit op 44.851 euro voor de BMW en 44.297 euro voor de Mercedes-Benz.

Welke van deze 3 dieselende, compacte C segment premium Duitsers biedt de meeste waar voor zijn geld? In de kop van dit artikel heb je de uitslag van de driekamp al kunnen lezen: Twee vooraanstaande Duitse autobladen zijn het er unaniem over eens dat de nieuwe Audi A3 Sportback zijn directe concurrenten duidelijk overschaduwd. Dat komt om te beginnen door zijn onderstel kwaliteiten. Je moet weliswaar bijbetalen voor zaken als adaptieve dempers en progressieve besturing (en de 18 inch wielen van de testauto), maar dan geniet je van het beste compromis tussen comfort en rij dynamiek. Ook de sportstoelen, waarvoor eveneens een meerprijs geldt, dragen aan dit resultaat bij. De A3 Sportback ligt in deze vorm als een blok op de weg zonder dat je tandvullingen er op slecht wegdek uit trillen.

In motorisch opzicht weet de Audi ook te plezieren. De 7-traps automaat met dubbele koppeling schakelt soepel en zorgt samen met de gretige, maar goed hoorbare dieselunit voor aansprekende prestaties, waarbij de A3 Sportback 35 TDI ook nog eens het laatste testverbruik noteert met een gemiddelde van 5,9 liter per 100 km. Zijn zustermodel Golf wordt sterk bekritiseerd omdat de bedieningsvriendelijkheid te wensen overlaat. De meeste functies zijn namelijk alleen via het touch screen te (de)activeren. Gelukkig biedt de A3 Sportback wel fysieke knoppen voor de ventilatie en temperatuurregeling. Verder kan de rijbaan assistent met één vingerdruk worden uitgeschakeld. Dat is wel zo prettig als er op de route wegwerkzaamheden zijn en de techniek het spoor bijster raakt. In de stad voelt de Audi zich meer in zijn element dan de BMW of de Mercedes-Benz. Dat komt doordat de carrosserie van de A3 Sportback beter te overzien is. Daarnaast vergt (par)keren minder stuuromwentelingen.

De nieuwe A3 Sportback biedt globaal even veel interieur ruimte als zijn voorganger; alleen met neer geklapte achterbank leuning lever je iets in. Geen ramp, want de Audi is in vergelijking met de BMW en Mercedes-Benz nog steeds bovengemiddeld ruim. Maar een duidelijke stap terug zet de A3 Sportback op het onderdeel materiaalkwaliteit. Hier is men in Ingolstadt duidelijk aan het besparen gegaan. Niet dat de Audi nu op dit onderdeel door het ijs zakt, maar zijn voorsprong op de 1-serie en A klasse is hij wel kwijt. Jammer is ook dat men in Ingolstadt de draaiknop voor het infomediasysteem wegbezuinigd heeft. Gelukkig biedt het digitale instrumentarium gedetailleerde route informatie aan de hand van een Google kaart.

 

BMW 118d

Op dit laatste punt laat de BMW duidelijk steken vallen. Zijn digitale instrumentarium oogt sowieso nogal armetierig. En de manier waarop route instructies in het scherm worden weergegeven is voor een premium merk een aanfluiting. De onconventionele toerenteller naald is evenmin een succes. Je denkt met weemoed terug aan de analoge meters van de oude 1-serie. Gelukkig steunen de sportstoelen (onderdeel van de Sport Line aankleding) net zo goed als de soortgelijke zetels in de A3 Sportback. Alleen zijn zij iets kleiner van formaat en is het zitvlak nogal hard. Achterpassagiers zullen, als zij eenmaal de barrière in de vorm van de krap uitgesneden portieren hebben genomen, dat de 1-serie duidelijk minder beenruimte biedt dan zijn rivalen.

Gelukkig geldt de kwalificatie ‘hard’ niet voor het onderstel, tenminste als je bijbetaalt voor adaptieve dempers en de Comfort modus activeert. In de Sport stand is de vering zonder meer straf, maar vrienden van BMW zullen dat doorgaans wel kunnen waarderen. Een tegenvaller is evenwel de besturing. Die is nogal nerveus zonder dat met een bovengemiddelde directheid of feedback te compenseren. Ook heeft de 1-serie het snelst last van onderstuur. Betekent dit dat het gedaan is met de beroemde ‘Freude am Fahren’? Niet perse, want de BMW biedt met afstand het beste multimedia systeem. Met name jongere autoconsumenten (vermoedelijk de doelgroep van de 1-serie) zullen dit waarderen.

Plezier valt er ook te beleven aan de gecultiveerde, prettig klinkende dieselmotor die uitstekend harmonieert met de 8-traps automaat. Kleine bewegingen van de rechtervoet zijn al voldoende om de BMW te laten accelereren en in bochten zoekt de transmissie bliksemsnel de juiste versnelling op. Aan temperament ontbreekt het dus niet in dit 1-serie model. Hooguit zou hij wat zuiniger mogen zijn want met een testgemiddelde van 6,1 liter per 100 kilometer is hij het meest dorstig.

 

Mercedes-Benz A 200d

De A klasse heeft voldoende aan 6,0 liter. Een verwaarloosbaar verschil, maar dat geldt niet voor het prestatieniveau. Dat is duidelijk superieur aan dat van de A3 Sportback en 1-serie. De Mercedes-Benz sprint in 7,6 seconden naar 100 km/u en is daarmee afgerond een tel vlotter dan de Audi (8,5 seconden) en BMW (8,4). Opvallend, want de bovengemiddeld stille A 200d is wel het zwaarst van dit trio zonder dat de koppelkarakteristiek voor compensatie zorgt (320 Nm bij 1.400 toeren versus 360 Nm bij 1.600 toeren voor de A3 Sportback 35 TDI en 350 Nm bij 1.750 toeren voor de 118d). Blijkbaar weet de 8-traps automaat met dubbele koppeling wonderen te verrichten. Keerzijde is dat die transmissie bij een relaxt tempo evenwel niet zo soepel schakelt als de unit van de BMW.

Net als zijn concurrenten, was ook de geteste Mercedes-Benz uitgerust met adaptieve dempers. De meerwaarde is bij de A klasse evenwel minder groot, in die zin dat de vering snel stoterig wordt. Bij een Mercedes-Benz verwacht je een soevereine absorptie van oneffenheden in het wegdek, maar dat ontbreekt bij dit model. Ronduit hinderlijk is de spoor assistent die ook rabiaat ingrijpt als je nog ver verwijderd bent van de baanmarkering. Je hebt de neiging om het systeem subiet uit te schakelen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan aangezien je hiervoor eerst diep een menu van het infomediasysteem moet induiken. Niet handig, ook niet als je ineens te maken krijgt met slagregen en dan weer wel gebruik wil maken van de diensten van deze beschermengel.

Voor de rest rijdt de A klasse eigenlijk prima, of zelfs dynamische dan de 1-serie. Het komt niet vaak voor dat een Mercedes-Benz zijn rivaal van BMW op dit onderdeel aftroeft. Met name de remmen van de A 200d verdienen lof, al moet wel opgemerkt worden dat de testauto uitgerust was met grotere exemplaren van de optielijst. Die zijn alleen beschikbaar in pakketvorm waarvoor men in Stuttgart ruim 3.500 euro vraagt. De zetels van de Mercedes-Benz zitten comfortabel, maar steunen duidelijk minder goed dan de sportstoelen van de Audi en BMW.

 

Conclusie

Ook al is de jongste A3 niet compleet nieuw, hij weet deze driekamp wel duidelijk te winnen. Dat komt omdat hij net zoals zijn zustermodel Golf een uitstekende allrounder is: de Audi is relatief ruim en biedt de beste onderstelbalans. De letter/cijfer combinatie ‘A3’ kennen wij uit de papierwereld: het is een norm voor een bepaald formaat. Zou er een dergelijk predikaat komen voor premium compacte middenklassers, dan dient die, zoals de kaarten nu liggen, het Audi stempel te dragen.

De BMW en Mercedes-Benz delen de tweede of derde plaats. De jongste 1-serie heeft niet alleen zijn heldere instrumentarium en achterwielaandrijving verloren, maar levert ook aan charme in ten opzichte van zijn voorganger. De winst qua interieurruimte is onvoldoende om het de A3 Sportback lastig te maken, ook omdat de achterportieren onpraktisch klein zijn. De A klasse overtuigt als comfortabel premium product, maar op de testauto zaten voor 12 mille aan opties versus 8 mille voor de A3 Sportback en 10 mille voor de 1-serie. Dat kost punten.

Reageren is niet mogelijk.