Hoop in bange dagen: de nieuwe Jaguar XJ

0

Jaguar Land Rover zag haar verkopen in april in Europa met bijna 90 procent dalen. Er werden slechts 1.852 auto´s op kenteken gezet. Dat is natuurlijk veel te weinig om de schoorsteen van te laten roken, ook al is de Chinese consument weer aan het opkrabbelen (maar in de Verenigde Staten moet de grootste klap nog komen).

Welke ijzers hebben de Britten in het vuur om het tij te keren? Het krachtigste wapen is de nieuwe Jaguar XJ. Die zal voor voorpaginanieuws in autoland zorgen omdat hij leverbaar wordt in een volledig elektrische uitvoering. Ideaal voor leaserijders die uitgekeken zijn op de Tesla Model S.

Indertijd (1968) zorgde Jaguar met de eerste generatie voor een nieuwe comfort maatstaf. Dat was vooral te danken aan het grotendeels ontbreken van rol geluiden. Ook dit keer wil Jaguar een nieuwe comfortstandaard zetten, nu met de afwezigheid van motorisch rumoer. Dat is te danken aan de elektrische aandrijving.

Toch is het modulaire MLA platform van de nieuwe XJ ook geschikt voor conventionele verbrandingsmotoren. Jaguar sluit niet uit dat die ook voor haar topsedan beschikbaar komen. Bijvoorbeeld de nieuwe D350 zescilinder 3,0 liter dieselmotor die 350 pk sterk is en onlangs debuteerde in de Range Rover Sport. Ook benzinemotoren met diverse vormen van hybride techniek zijn denkbaar.

Reageren is niet mogelijk.