Size doesn’t matter: Rolls-Royce Cullinan als schaalmodel

0

De Rolls-Royce Cullinan is op schaal (1:8) tot in de details uit 1.200 onderdelen nagebouwd. Hij heeft zelfs werkende LED verlichting. De prijs? Diegenen die daarnaar moeten vragen, kunnen het product niet veroorloven, zo wil het gezegde.

In de wereld van de speelgoedauto’s heb je bijna evenveel variatie als bij echte personenwagens. Deze Cullinan met schaalniveau 1/8 staat aan de top van de ladder. Rolls-Royce geeft een indicatie voor de prijs, maar aangezien het model aan de persoonlijke smaak kan worden aangepast, is dat niet meer dan een richttarief.

Er is namelijk keuze uit 40.000 kleuren. Zelfs een eigen ‘Bespoke’ tint is indien gewenst mogelijk. Wil jij een zogeheten coachline over de flanken van het model, dan wordt die met een héél fijn borsteltje met de hand geschilderd. Daarna wordt de Rolls-Royce gepolijst. Op die manier kan jij jouw echte Cullinan perfect nabouwen als speelgoedauto, of er gewoon een uniek kunstwerkje van maken.

In totaal gaan er meer dan 450 uur werk zitten in het produceren en assembleren van de 1.200 individuele componenten. Dat is zowaar meer dan de helft van het aantal uren dat de bouw van een echte Cullinan vergt. Zelfs de 6,75 liter V12 wordt nagemaakt, al kan je er geen benzine in doen. De tankklep kan, anders dan de portieren, de achterklep en de motorkap, niet open.

Zoals gezegd werkt de LED verlichting van de koplampen en achterlichten echt, zelfs die op de treeplanken en in het interieur. Even de stoelen verstellen? Dat kan ook. Ook aanwezig zijn paraplu’s in de portieren, en een uitklapbare midden armsteun. Verder is de cabine van de Rolls-Royce volledig waarheidsgetrouw nagemaakt met echt hout, leer en idem stikwerk. Wie het schaalmodel zonder referentie ziet, zou zweren dat het een echte auto is en jij gewoon een reus bent. Pas als je de hand van de bouwer er naast ziet, merk je dat dit een miniatuurmodel is.

Het prijskaartje? Reken op minimaal 15.000 euro. Oog voor detail is immers niet goedkoop. Laat je de Rolls-Royce aan jouw persoonlijke smaak aanpassen, dan zou het factuurbedrag zelfs kunnen oplopen tot meer dan 30.000 euro … Je koopt hem volgens de Britse fabrikant niet zomaar bij de dealer. Zoals dat bij de echte Cullinan ook het geval is, ga je met de verkoper in gesprek over de aankleding van de auto.

Wie het miniatuurmodel vervaardigt, zegt Rolls-Royce niet. In het verleden leverde het automerk ook schaalmodellen, zoals van de Phanton Drophead, Phantom Coupé en Ghost. Die Kyosho producten waren echter in de schaal 1 op 18. Het vermoeden is dat deze creatie afkomstig is van Amalgam. Je koopt dit schaalmodel inclusief een glazen vitrine die 1 meter lang is.

Reageren is niet mogelijk.