Tesla is grootste kilometervreter in België

0

Met een gemiddelde van 27.662 kilometer per jaar leggen Belgische Tesla rijders de grootste afstanden af bij onze zuiderburen.

In haar jaarverslag over 2019 publiceerde Car-Pass data over het aantal kilometer dat auto’s op merk niveau jaarlijks rijden. Uit de cijfers blijkt dat Tesla eigenaren in België relatief gezien de meeste kilometers maken. Met gemiddeld 27.662 kilometer per jaar zijn zij de grootste kilometervreters van België.

De verklaring is dat het merendeel van de Model 3 / S / X rijders hun Tesla zakelijk gebruiken. Het zijn dus voornamelijk werkkilometers. Op grote afstand volgen eigenaren van een Volvo of Audi. Zij rijden respectievelijk 22.425 en 21.390 kilometer per jaar. Tesla bewijst dus dat een elektrische auto prima geschikt is voor het afleggen van lange afstanden.

Car-Pass meldt overigens ook dat een verkoper van een Mercedes 250D uit 1989 er in geslaagd was om de teller met liefst 520.881 kilometer terug te draaien. Maar dat is nieuws uit een andere categorie, hoewel Autointernationaal.nl wel benieuwd is of iemand het zal lukken om dit ‘record’ in 2020 scherper te stellen.

 

Musk bekritiseert verbruikstest Model S

Terug naar Tesla en dat specifiek naar CEO Elon Musk. Die stelt dat het Environmental Protection Agency (EPA), het agentschap voor milieubescherming in de Verenigde Staten, een verbruiksmeting van de Model S heeft verprutst.

De testers van de EPA haalden een bereik van 629 kilometer, maar Musk vindt nu dat dit eigenlijk 643 kilometer had moeten zijn. Nu kan men zich afvragen wat 14 kilometer nou eigenlijk uitmaakt op zo’n afstand, maar het gaat om een symbolisch verschil. Terugrekening naar mijlen laat namelijk zien dat de Model S volgens het agentschap 391 mijl is, oftewel 9 mijl onder de grens van 400 mijl. Volgens Musk kan de Tesla Model S die symbolische afstand heus wel afleggen. Hij maakt van deze mug een olifant omdat veel Amerikaanse consumenten ‘400 mijl’ als een psychologische rij bereik grens beschouwen om wel of geen elektrische auto aan te schaffen.

De Verenigde Staten hebben dus zijn eigen verbruikstest. De EPA norm is doorgaans strenger (lees: meer accuraat) dan de WLTP meetwijze. Maar waarom denkt Musk dat de Tesla Model S heus wel in staat is om 400 mijl af te leggen op een volle acculading? “De testers hadden tijdens de stilstaande fasen van de metingen de deur van de auto open laten staan en de sleutel erin laten liggen terwijl zij waren uitgestapt. Omdat alle boordsystemen dan stroom blijven verbruiken, scheelt dat 2 procent batterijcapaciteit”. Met andere woorden: Musk vindt dat de testers van de EPA slordig zijn geweest …

 

Model 3

Tesla nieuws waar Musk geen rothumeur van hoeft te krijgen, is er ook: de Model 3 is uitgegroeid tot de op 1 na best verkochte auto van Europa. De Amerikaanse elektrische middenklasser moet alleen de Volkswagen Golf nog voor zich dulden in de statistieken.

De Golf ging in maart in Europa 48 procent minder vaak over de toonbank dan in dezelfde maand van 2019. Oorzaken zijn enerzijds de algehele economische malaise als gevolg van het corona virus en anderzijds de generatiewisseling bij de Duitse compacte middenklasser, waardoor het leveringgamma vooralsnog beperkt is. Maar toch zien we vergelijkbare cijfers bij de Ford Focus waarvan de verkopen met 49 procent afnamen. En de qua formaat met de Golf vergelijkbare Mercedes A klasse wist de schade beperkt te houden tot 46 procent minder registraties.

De enige auto die amper last lijkt te hebben van de beperkende corona maatregelen is de Model 3, waarvan de Europese verkopen in maart met slechts 2,1 procent afnamen. Het instapmodel van Tesla wist met deze score een podiumplaats te bemachtigen bij de bestsellers: achter de Volkswagen, maar voor de Ford. De Amerikaanse elektrische auto heeft dit resultaat vooral te danken aan Frankrijk, waar de verkoop van de Model 3 met 26 procent steeg in een markt die als geheel met 72 procent kromp. En aan Italië, waar Tesla goed was voor een afzetgroei van 58 procent terwijl er in totaal 85 procent minder auto’s werden verkocht. Beide Europese landen hebben veel strengere maatregelen genomen tegen verspreiding van het corona virus, waaronder verplichte sluiting van de showrooms. Tesla werd daar met zijn specifieke distributie en levering methode (rechtstreeks bij de klant thuis) niet of nauwelijks door geraakt.

Hier lees je de top 10 van de automodellen die in maart het populairst waren in Europa: 1. Volkswagen Golf (23.861 registraties; -48 procent), 2. Tesla Model 3 (15.499; -2,1 procent), 3. Ford Focus (15.023; -49 procent), 4. Volkswagen Tiguan (13.962; -50 procent), 5. Renault Clio (13.627; -66 procent), 6. Mercedes A klasse (13.282; -46 procent), 7. Skoda Octavia (13.180; -39 procent), 8. Nissan Qashqai (13.176; -55 procent), 9. Ford Fiesta (12.500; -59 procent) en 10. Toyota Yaris (12.315; -52 procent).

Reageren is niet mogelijk.