Move over, Tesla Model X: de Human Horizon HiPhi X komt er aan

0

De Chinese startende onderneming Human Horizon heeft zijn eerste elektrische auto gepresenteerd. Die zal op de markt komen als de autoshow in Peking eind september haar deuren opent.

Human Horizon laat weten dat de proefproductie in een kleine oplage van het model, een door supersportwagens geïnspireerde SUV genaamd HiPhi X, later dit jaar zal beginnen. De leveringen zullen naar verwachting begin 2021 starten. De autofabrikant zegt dat het model is ontwikkeld op basis van een mensgerichte architectuur en dat het prestatieniveau continu verbeterd kan worden door middel van software updates.

De HiPhi X biedt een slim systeem dat Human Horizon samen met Microsoft ontwikkelt. Het heeft elementaire redeneervaardigheden en kan voorspellen wat de bestuurder en de passagiers nodig hebben. Human Horizon meldt dat de HiPhi X naar verwachting meer dan 610 km ver kan komen op één acculading (gemeten volgens de NEDC norm) en dat de sprint naar 100 km/u in 3,9 seconden kan worden voltooid. Verder zal het model worden uitgerust met techniek voor autonoom rijden op niveau 3.

Bijna een jaar nadat het nieuwe automerk van Human Horizon de eerste conceptstudie had gepresenteerd, zijn nu de eerste foto’s van het productierijpe exemplaar met de naam HiPhi X op internet verschenen. Het model zal in Yancheng in de Chinese provincie Jiangsu worden geproduceerd en is een grote,  lage cross-over met een carrosserievorm die doet denken aan de mislukte Faraday Future FF91. De slanke vleugelcamera’s van de conceptstudie zijn bij het productiemodel vervangen door traditionele spiegels.

Een van de meest intrigerende onderdelen van het ontwerp van de HiPhi X zijn de achterportieren. Ze zijn een combinatie van zelfmoorddeuren en vleugelexemplaren en zijn zeker uniek, hoewel ik er niet van overtuigd ben dat ze enig voordeel bieden ten opzichte van traditionele portieren of de valkvleugel deuren van de Tesla Model X.

Er zijn geen interieurfoto’s vrijgegeven, maar in deze bijgesneden afbeeldingen kunnen we zien dat er aanraakbedieningen zijn voor de airconditioning, de stoelverstellingen, de stoelverwarming en de stoelkoeling op de achterdeuren. De HiPhi X heeft 6 stoelen verdeeld over 3 rijen en kent dus een 2 + 2 + 2-indeling. De eerste en tweede rij zijn voorzien van ventilatie-, verwarming- en massagefuncties.

Human Horizon heeft nog geen vermogenscijfers bekendgemaakt, maar zei dat de X zal worden aangeboden met achterwielaandrijving en vierwielaandrijving. De batterij wordt verkrijgbaar in verschillende opties. De grootste versie heeft een capaciteit van 96 kWh. De elektrische cross-over zal in eerste instantie alleen op de Chinese markt te koop zijn. Er zijn nog geen concrete plannen voor export naar Europa.

Reageren is niet mogelijk.