Net zo authentiek als 60 jaar geleden: Jaguar E-Type 60 Edition

0

Jaguar gaat 6 exemplaren van de E-Type Coupé en 6 stuks van de E-Type Convertible restaureren. Doel is om alle 12 eenheden er net zo uit te laten zien als de configuratie waarin de beroemde Britse sportwagen bij zijn debuut in 1961 op de autosalon van Genève te zien was. De zogeheten Jaguar E-Type 60 Edition wordt enkel per 2 verkocht.

De Jaguar E-Type viert in maart 2021 zijn 60ste verjaardag, maar het Britse merk begint deze week al, oftewel 6 maanden eerder, met de feestelijkheden. Het gaat namelijk 12 exemplaren van de sportwagen restaureren. Doel van deze exercitie is het creëren van exacte replica’s van de 2 modellen die in 1961 op de autosalon van Genève werden onthuld, namelijk de ’77RW’ en de ‘9600HP’. De speciale reeks met de naam ’60 Edition’ bestaat uit 6 metaalgrijze Coupé modellen en 6 Convertible exemplaren in ‘British Racing Green’. Exclusiviteit is dus gegarandeerd.


Jaguar Classic gaat geen nieuwe exemplaren van de E-Type, die ook wel omschreven wordt als “the most beautiful car ever made” bouwen. De Britse fabrikant neemt een bestaand chassis als basis en restaureert de auto’s vervolgens volledig als eerbetoon aan het salonduo waarmee de legende begon. Naast een unieke lak krijgt elk exemplaar ook een aantal herdenkingsplaatjes die verwijzen naar de 60 Edition. Twijfelen tussen de Coupé of de Convertible is niet nodig, want Jaguar verkoopt de klassiekers alleen als setje, zodat jij niet hoeft te kiezen.

De E-Type schreef niet alleen geschiedenis met zijn prestatieniveau, maar vooral met de styling, die gekenmerkt werd door een ellenlange, bloedmooie neus en opvallende koplampen. De elegantie van de Jaguar verleidde Enzo Ferrari zelfs tot de uitspraak dat de E-Type de mooiste auto ooit gemaakt is.

Omdat de 60 Collection exemplaren zeer nauwkeurig worden herbouwd, zorgt de befaamde 3,8 liter 6 cilinder lijn motor van het origineel ook in dit geval voor de aandrijving. Wat het prijskaartje van het prachtige duo is, maken de Britten niet bekend. Bestellen kan overigens al wel via Jaguar Classic.

De E-Type Coupé had als registratie ‘9600 HP’ en de Convertible werd aangeduid met ’77RW’. Aanvankelijk was Jaguar helemaal niet van plan om het sportwagenduo op de autosalon van Genève te tonen, maar de reacties op de gesloten uitvoering tijdens een besloten evenement in het Parc des Eaux Vives aan de vooravond van het evenement waren zo overweldigend, dat er besloten werd om snel ook de open versie naar Zwitserland te halen. Precies die 2 auto’s gaat Jaguar Classic nu in volle glorie en originele specificaties recreëren.

 

 

 

Reageren is niet mogelijk.