Rolls-Royce Wraith is er nu ook als Shooting Brake

0

Zeldzaam, maar begeerd door veel liefhebbers: dat is de Shooting Brake. De Belgische carrosseriebouwer Carat Duchatelet gaf de Rolls-Royce Wraith een ‘jachtlandgoed’ variant. Het resultaat is een droom!

Het is recentelijk weer in de mode om een auto de typeaanduiding “Shooting Brake” te geven. Dat is vooral te danken aan Mercedes, die de stationwagon uitvoering van de CLA die naam heeft gegeven. Sinds kort kan ook de Volkswagen Arteon als Shooting Brake worden besteld. Beide zijn 5-deursmodellen die bij wijze van spreken niet veel meer kosten dan een huis, tuin en keuken auto als de Ford Mondeo Wagon. Maar de échte Shooting Brakes zijn veel meer elitair. Dat komt enerzijds doordat zij doorgaans door onafhankelijke carrosseriebouwers worden gecreëerd en anderzijds doordat achterportieren ‘not done’ zijn. Dat maakt ze praktisch ongeschikt als gezinsauto.

De Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake is een in het oog springend voorbeeld. Tegenwoordig is het carrosseriehuis Carat Duchatelet, gevestigd in het Belgische Luik, dat zich bezighoudt met deze verbouwoefening. Tot nu toe was het bedrijf meer bekend om het verlengde S klasse exemplaren met verhoogde daken, maar ook langere versies van de Bentley Mulsanne en Rolls-Royce Phantom staan op het menu. Maar als aanvulling op dit limousine aanbod, zal Carat Duchatelet nu een model gaan aanbieden met de naam Silver Spectre Shooting Brake. Die is gebaseerd op de coupé Rolls-Royce Wraith.

De Britse Belg heeft een langwerpig dak, dat naar een achterdeur leidt. Als je die open doet, dan zie je een kofferbak die bekleed is met leer en chromen rails. Het laadruim is meer bedoeld voor golfclubs en luxe bagage dan voor Ikea planken. Het langwerpige glasoppervlak heeft zijn elegante chromen omlijsting behouden. De carrosseriebouwer heeft gekozen voor een chique kleurstelling van rood met zilveren en chromen accenten; een verademing na al dat Black Badge spul van tegenwoordig.

Ondanks deze transformatie is het lijnenspel, hoewel massief, niet vervormd en heeft de Rolls-Royce nog steeds zijn natuurlijke elegantie. De boeg veranderde helemaal niet en blijft indrukwekkend met de grote grille in ‘Griekse tempel’ stijl; een dierbaar styling element voor het merk dat tegenwoordig eigendom is van BMW. Onvervangbaar zijn de antagonistische deuren (bekend als ‘zelfmoord exemplaren) die een duidelijke in het silhouet innemen. De Shooting Brake is gemaakt op verzoek van eigenaar van een Wraith. En geef hem eens ongelijk. Een Ferrari GTC4Lusso is te schreeuwerig en een Shooting Brake van Mercedes doet natuurlijk niet mee in deze klasse. De Rolls-Royce eigenaar was dus genoodzaakt het heft in eigen handen te nemen. Nou ja, het heft aan Carat Duchatelet te geven.

Afgezien van uiterlijke aanpassingen heeft deze Wraith stationwagen zijn originele motor behouden, namelijk een krachtige, dubbel geblazen 6,6 liter grote V12 van 600 pk en 850 Nm. Het interieur bleef ook ongewijzigd en is dus afgewerkt met leer, kostbaar hout, aluminium en chroom. Alleen hoogwaardige materialen dus. Aan deze creatie van Carat Duchatelet zit overigens een Nederlands tintje. Niels van Roij, bekend van de Tesla Model S Shooting Brake, heeft de Silver Spectre Shooting Brake namelijk getekend.

Tot slot de vraag wat de prijs van deze baby is. De carrosseriebouwer heeft geen bedrag meegedeeld, maar er worden slechts 7 exemplaren van gemaakt. Men kan zich voorstellen dat het nodig zal zijn om nog enkele tienduizenden euro’s toe te voegen aan de basisprijs van de coupé, die bij ons nu al 392.665 euro bedraagt. Maar dit soort supplement zal klanten die op zoek zijn naar exclusiviteit niet echt af moeten schrikken.

 

Reageren is niet mogelijk.