Daimler riskeert verkoopverbod auto’s Mercedes

0

Daimler heeft een patentzaak verloren van de technologiebedrijven Nokia en Sharp. Hierdoor riskeert het autoconcern in Duitsland een verkoopverbod voor de modellen van Mercedes-Benz.

Nokia en Sharp spanden zaken aan tegen de fabrikant omdat zij van mening zijn dat Daimler inbreuk heeft gemaakt op hun patenten. Het gaat daarbij om oplossingen voor mobiele technologie. De rechtbank van München stelt beide eisers in het gelijk. Zij kunnen daardoor de verkoop van auto’s die gebruik maken van deze technologie verbieden. De eisers willen dat Daimler licenties afneemt bij een pool van technologiebedrijven, waaronder Nokia en Sharp.

Eerder deze zomer won al een vergelijkbare zaak. Om een verkoopverbod af te kunnen dwingen, moet de winnende partij wel een ‘borg’ betalen. Dit bedrag dient als onderpand mocht in een hoger beroep de claim alsnog worden afgewezen. Daimler kan dan aanspraak maken op de borg om gederfde inkomsten mee te compenseren. In het geval van Nokia legde de rechter een borg op van 7 miljard euro. Dat was voldoende afschrikwekkend om Nokia er van te weerhouden om een verkoopverbod te eisen. De rechtbank in München bepaalde dat Sharp slechts 5,5 miljoen euro borg hoeft te betalen. Het is onbekend of deze technologie leverancier al is overgegaan tot het instellen van een verkoopverbod.

Als Daimler in hoger beroep de zaak verliest, dan kan dat consequenties hebben voor de hele IT architectuur die gebruikt wordt in modellen van Mercedes-Benz.

 

Reageren is niet mogelijk.