Daimler maakt meer winst dan verwacht

0

Daimler denkt dat zijn financiële prestaties voor heel 2020 beter zullen aanpakken dan het autoconcern aanvankelijk had gedacht. Mede dankzij een snel herstel en een goede septembermaand is, in combinatie met kostenbesparingen, het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal hoger uitgevallen dan verwacht.

Op basis van voorlopige cijfers meldt Daimler voor het derde kwartaal een bedrijfswinst van 3,07 miljard euro. Dat is ver boven de eigen verwachting en die van analisten van Refinitiv. Die hadden voorspeld dat er niet meer dan 2,14 miljard euro aan de strijkstok zou blijven hangen. Zelfs de resultaten van vorig jaar werden overtroffen, want in het derde kwartaal van 2019 bedroeg de operationele winst van Daimler 2,6 miljard euro. In het tweede kwartaal noteerde het concern een verlies van 1,7 miljard euro.

De Chief Financial Officer van Daimler, Harald Wilhelm (foto), is dan ook optimistisch gestemd. “Het derde kwartaal laat een zeer sterk resultaat zien en biedt bewijs dat wij op de goede weg zijn”, zo zegt hij in een verklaring. “Wij verwachten dat de positieve ontwikkeling uit het tijdvak juli t/m september zich doorzet in het vierde kwartaal”. Daimler, dat op 23 oktober zijn volledige kwartaalcijfers presenteert, stelt wel dat voor het behalen van een jaarwinst een nieuwe volledige lockdown moet uitblijven. Een nieuwe grote virusuitbraak kan de gunstige prognose zomaar weer teniet doen.

Het autoconcern is hard aan het reorganiseren. Zo moeten over 5 jaar de vaste kosten met 20 procent gereduceerd zijn. Ook maakte Daimler recent bekend zich met het merk Mercedes-Benz (nog) meer op het premium segment te willen richten. De A- en B- klasse zijn leuk om de verkoopcijfers op te krikken, maar de winstbijdrage daarvan is ondermaats. Met meer dure modellen wil Daimler haar marges verbeteren. Het autoconcern wil ook meer werk gaan maken van de productie van elektrische voertuigen. Inmiddels staan de EQA en de EQS achter de coulissen te trappelen. Daimler zal op 23 oktober een up-to-date prognose geven voor de rest van het jaar.

Reageren is niet mogelijk.