Faillissement SsangYong lijkt onafwendbaar

0

De Zuid-Koreaanse autofabrikant SsangYong stevent af op een faillissement. De huidige eigenaar van het bedrijf, het Indiase Mahindra & Mahindra, wil er namelijk geen extra geld meer insteken. SsangYong is al jaren verlieslijdend. Mahindra heeft sinds 2010 een belang van 75 procent in de Zuid-Koreaanse autofabrikant SsangYong.

Afgelopen jaar leed SsangYong 358 miljoen euro verlies. Ook in de financiële wereld in Zuid-Korea zakt de moed in de schoenen. Zij hebben hun handen van de autofabrikant afgetrokken. Daardoor kan SsangYong een lening van omgerekend 140 miljoen euro niet aflossen. Een poging om de Zuid-Koreaanse autofabrikant te verkopen aan de Amerikaanse auto-onderdelen leverancier HAAH is op niets uitgelopen.

De handelsrechtbank in Seoel heeft SsangYong laten weten dat er een insolventie procedure wordt ingeleid. Dat betekent dat onder toezicht van de rechter bekeken zal worden of de autofabrikant nog levensvatbaar is. Verschijnt er voor half juni geen nieuwe overnamekandidaat aan het firmament, dan komt er een eind aan de bedrijfsactiviteiten.

SsangYong produceerde vorig jaar slechts 107.416 auto’s oftewel ruim 20 procent minder exemplaren dan in 2019. In ons land werden er daarvan 5 verkocht. Opvallend is dat SsangYong in België veel beter zaken wist te doen. Daar kwam het merk in 2020 aan 289 verkochte nieuwe auto’s, hetgeen er zelfs 43 meer waren dan in het voorafgaande jaar.

Reageren is niet mogelijk.