Is de Volkswagen ID.3 de AstraZeneca van de elektrische auto’s?

0

Heeft Volkswagen te vroeg gejuicht? In ieder geval is de ID.3, de elektrische auto die in de voetsporen moet treden van de beroemde Kever en de bijna even iconische Golf, een duidelijk voorbeeld van ‘haastige spoed is zelden goed’. Daarvoor krijgt Volkswagen nu de rekening gepresenteerd.

De ID.3 werd vorig jaar niet goed uitontwikkeld op de markt gebracht. Volkswagen bagatelliseerde de ernst van de kinderziektes waarmee kopers van de nieuwe elektrische middenklasser geconfronteerd zouden worden. De eigen winstdoelstelling was belangrijker: om emissieboetes vanuit Brussel te voorkomen dienden zoveel mogelijk exemplaren van de ID.3 op kenteken gezet te worden. Ook in Nederland. In die missie slaagde Volkswagen, maar de prijs was hoog: de kinderziektes van de ID.3 werden breed uitgemeten in de pers. De luchtballon van hoge registratiecijfers werd snel doorgeprikt: de genoemde aantallen hadden geen betrekking op de daadwerkelijke klantleveringen maar op exemplaren die bij dealers of importeurs werden geparkeerd. Volkswagen heeft van de introductie van haar eerste volledige elektrische auto een kolere zooi gemaakt.

Er zijn nu aanwijzingen dat er onherstelbare imagoschade is opgetreden. Uit niets blijkt dat de ID.3 in de voetsporen gaat treden van de Kever en de Golf. Op basis van de verkoopresultaten in de eerste 4 maanden van dit jaar kan er onmogelijk gesproken worden van een ‘segment definiërende’ auto zoals de Golf dat wel is. Zelfs in eigen land wordt er lauw op de ID.3 gereageerd. Bij ons speelt het probleem dat er nog duizenden exemplaren met een kenteken uit 2020 op een koper staan te wachten, maar dat neemt niet weg dat slechts 24 registraties in april een aanfluiting zijn. Voor de Kia e-Niro meldden zich een veelvoud aan klanten. Zelfs de ZS EV van het enigszins obscure merk MG trok meer kopers. Op Europees niveau opereert de ID.3 in de voorste linies, maar hij verkoopt niet significant beter dan de bejaarde Renault Zoé of de wezenlijk duurdere, en daardoor voor een minder breed publiek bestemde, Tesla Model 3. Wat de Golf is voor de conventioneel aangedreven compacte middenklassers, dat is de ID.3 beslist NIET voor de elektrische auto’s.

Waarom mist de ID.3 doel? Voor een Volkswagen is hij verleidelijk scherp geprijsd. De ID.3 is ruim en heeft bovengemiddeld goede rijeigenschappen. Nee, van de interieurafwerking word je niet vrolijk maar er zijn meer auto’s die onder dit euvel lijden en toch in trek zijn bij de autoconsument. Het repertoire van Dacia is daar een goed voorbeeld van. Nee, het kan niet anders dan dat de ID.3 onherstelbare imagoschade heeft opgelopen. Net zoals AstraZeneca bij de corona vaccins zijn. Wat de kinderziektes voor de ID.3 zijn, dat zijn de bijwerkingen van het vaccin.

In beide gevallen heeft de pers er ruimschoots aandacht aan besteed. Met als gevolg dat veel mensen nu feestelijk bedanken voor het AstraZeneca vaccin, ondanks dat er harde rationele argumenten zijn om dit niet te doen. Koel vanuit het hoofd geredeneerd pleit er bij de keuze uit de ID.3 versus de even grote en qua prijs vergelijkbare Peugeot e-2008 veel voor de Volkswagen. Maar de consument kan het niet meer over zijn hart krijgen om het ID.3 avontuur aan te gaan. Elektrisch of niet, ook de Volkswagen van de nieuwe generatie kreeg maar één kans om een eerste indruk te maken. Hopelijk straalt dat echec niet te veel af op de ID.4.

Reageren is niet mogelijk.