Nissan voert productie op en verkoopt belang in Daimler

0

Nissan verkoopt zijn belang in Daimler. Dat maakt de Japanse autofabrikant bekend. De verkoop van het pakket aandelen levert tegen de huidige koers circa 1,1 miljard euro op. Nissan wil de opbrengst (het gaat om ongeveer 16,4 miljoen aandelen) gebruiken voor extra investeringen in elektrificatie van haar modellengamma.

Renault, dat samen met Nissan en Mitsubishi deel uitmaakt van een alliantie, verkocht zijn belang in Daimler afgelopen maart al. De aandelentransactie heeft geen gevolgen voor de samenwerking, zo stelt de Japanse fabrikant. Nissan wil het geld onder andere gebruiken voor de ontwikkeling van een volledig elektrisch B segment SUV model. Die zal op termijn de Leaf aflossen en komt onder de Ariya in het gamma.

Nissan heeft in maart 392.139 voertuigen geproduceerd, oftewel 50 procent meer dan een jaar geleden. China was goed voor 119.453 stuks, hetgeen een ruime verdubbeling betekent vergeleken met maart 2020. De fabriek in het Britse Sunderland produceerde 26.570 auto’s, wat een toename van 41 procent betekent, terwijl de productiefaciliteit nabij Barcelona (die later dit jaar gesloten wordt) met 2.820 stuks op de valreep 87 procent meer auto’s produceerde.

In het vorige boekjaar, dat op 31 maart afliep, kwam de productie van Nissan met 3.797.187 auto’s 17 procent lager uit. Dat kwam doordat de Japanse fabrikant in 2020 diverse malen op de rem moest trappen voor wat betreft de output. Alleen in China kon er op jaarbasis worden geplust, namelijk met 16 procent naar 1.603.892 auto’s. Dit betekent dat meer dan 40 procent van de auto’s van Nissan nu in dit Aziatische land wordt gebouwd.

In het afgelopen boekjaar verkocht Nissan wereldwijd 4.198.806 auto’s, oftewel ruim 12 procent minder dan in de voorafgaande 12 maanden. In Europa werd een kwart minder voertuigen aan de man gebracht, namelijk 391.497 exemplaren. Maar in de maand maart kwamen de Europese verkopen van Nissan met 52.171 auto’s wel weer 40 procent hoger uit. Op de belangrijke Amerikaanse markt kwam Nissan in het afgelopen boekjaar met 927.164 stuks eveneens een kwart lager uit, maar in maart was er met 129.033 auto’s sprake van een groei met 65 procent.

Reageren is niet mogelijk.