Opgepast: tegenvallende inruilwaarde voor elektrische auto

0

Het gebrek aan microchips bij autofabrikanten leidt tot productie onderbrekingen. Dat versterkt de bestaande schaarste op de occasionmarkt.

Afgelopen maand zijn de occasionprijzen weer iets gestegen, zo meldt Autotelex in haar marktupdate. De import blijft onverminderd hoog, maar dat geldt niet voor de export. Opvallend is dat de stijging in restwaarde zich beperkt tot benzine- en dieselauto’s. De restwaarde van gebruikte elektrische auto’s blijft achter. Dat is niet verwonderlijk: elektrische auto’s zijn vooral zakelijk interessant vanwege de lagere bijtelling. Voor de particuliere rijder is het plaatje heel anders: die heeft nachtmerries over onvoldoende laadfaciliteiten.

De vraag naar jonge occasions wordt versterkt door het tekort aan nieuwe auto’s, als gevolg van een tekort aan grondstoffen en microchips. De effecten op de occasionmarkt daarvan zijn (nog) verder stijgende prijzen. Normale productie van auto’s wordt pas in 2023 weer verwacht en dat is de enige factor die de druk op de occasionmarkt kan verlichten. Elektrische tweedehands personenwagens hebben daarentegen het gevaar zich te ontwikkelen tot winkeldochters. Het aanbod groeit gestaag, maar de belangstelling blijft gebrekkige. Daardoor dalen de prijzen tegen de trend in. Dit betekent dat de aanschaf van een elektrische auto een dure grap kan worden als men het voertuig na een paar jaar op de tweedehands markt amper kwijt kan.

 

Reageren is niet mogelijk.