DBX stuwt verkopen Aston Martin omhoog

0

De eerste SUV van sportwagenfabrikant Aston Martin is een succes. Het model kan op veel belangstelling rekenen. Dankzij de DBX gingen de verkopen van Aston Martin in de eerste 6 maanden van dit jaar fors omhoog. De SUV, die in Nederland 268.624 euro kost, was in die periode goed voor de helft van de afzet van het Britse merk.

De omzet van Aston Martin kwam uit op 274,4 miljoen pond, omgerekend ruim 322 miljoen euro. In de eerste 6 maanden van 2020 verkocht Aston Martin voor slechts 57,2 miljoen pond aan auto’s. Volgens bestuursvoorzitter Lawrence Stroll, de Canadese miljardair die vorig jaar als onderdeel van een reddingsplan met een miljoenenbedrag instapte bij Aston Martin, toont de toegenomen vraag naar de luxe auto’s van het Britse merk dat Aston Martin weer op de goede weg is.

Sinds Stroll, de vader van Formule 1 coureur Lance Stroll, nauw betrokken is bij Aston Martin heeft het bedrijf zijn samenwerking met Mercedes uitgebreid. De AMG divisie van het Duitse merk leverde eerder alleen motoren, maar sinds oktober zijn daar ook hybridesystemen en elektrische componenten bijgekomen. Daimler, het moederconcern van Mercedes, nam tevens een groter belang in Aston Martin.

Het verlies dat het Britse bedrijf lijdt, is ook afgenomen. In het eerste halfjaar werd er voor 90,7 miljoen pond (106 miljoen euro) aan rode cijfers geschreven. Dat was vorig jaar ruim 227 miljoen pond (266 miljoen euro). Het herstel is niet in de laatste plaats te danken aan de sterk gestegen verkopen. Aston Martin verkocht 2.901 auto’s waarvan 1.595 exemplaren van de DBX. De Vantage ging 670 keer over de toonbank en de DB11 plus de DBS bleven met 610 stuks niet ver achter. De omzet bedroeg in het eerste halfjaar 499 miljoen pond, omgerekend 585 euro miljoen. In 2020 was dat nog 146 miljoen pond (171 miljoen euro).

In de tweede helft van dit jaar gaat Aston Martin de eerste exemplaren afleveren van haar supersportwagen Valkyrie die miljoenen euro’s per stuk kosten. Daarnaast onthulde het bedrijf deze maand al een productieversie van de Valhalla, een plug-in hybride sportwagen met 950 pk die in 2023 op de markt komt. Die gaat afgerond 750.000 euro kosten. De hele oplage van 500 stuks is evenwel al uitverkocht. De komende jaren staat er nog meer te gebeuren bij Aston Martin. Zo werd onlangs de Vanquish Vision Concept gepresenteerd, die net als de Valkyrie en Valhalla een middenmotor heeft, maar wat lager op de ladder staat.

 

Reageren is niet mogelijk.