Nissan verrast met positieve cijfers

0

Nissan heeft in de periode april t/m juni, het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen nieuwe boekjaar, een nettowinst geboekt van 880 miljoen euro. Een jaar geleden werd in hetzelfde tijdvak nog 2,19 miljard euro verlies geleden. De omzet steeg van ruim 9 miljard euro naar 15,45 miljard euro. Op operationeel niveau bleef er 583 miljoen euro aan de strijkstok hangen. Dat was een jaar eerder nog 1,1 miljard euro.

Ondanks het chiptekort probleem heeft Nissan de verwachtingen voor het hele boekjaar 2021/22 in opwaartse richting bijgesteld. De Japanse autofabrikant denkt nu uit te komen op een nettowinst van 462 miljoen euro, terwijl er eerst van een even hoog verlies was uitgegaan. Nissan zou daarmee voor het eerst in 3 jaar weer een nettowinst over een heel boekjaar kunnen melden. Op operationeel niveau gaat het om ruim 1,1 miljard euro. In mei voorspelden de Japanners nog dat ze dit boekjaar quitte zouden gaan draaien.

“Het tekort aan halfgeleiders heeft naar verwachting belangrijke gevolgen voor het verkoopvolume van Nissan in het lopende kwartaal. Nissan verwacht dat de problemen aan zullen houden. Het verkoopvolume oftewel de sterke vraag zal desalniettemin bijdragen aan de operationele winst, ondersteund door de lancering van nieuwe modellen”, aldus CEO Makoto Uchida. Hij vervolgt: “We hebben sterke prestaties neergezet in de eerste 3 maanden van ons nieuwe boekjaar en zijn verder gevorderd met het Nissan Next transformatieplan dan gedacht. Voor de rest van het jaar verwachten wij dat de onzekerheden in onze operationele omgeving zullen blijven. We zullen de potentiële risico’s zorgvuldig monitoren en managen terwijl wij de verkopen blijven opvoeren en de financiële discipline vasthouden. We verwachten een herstel in de tweede helft van het huidige boekjaar als verschillende nieuwe modellen op onze kernmarkten in de verkoop komen, waaronder de Ariya”.

Uchida zei eerder nog dat de chiptekorten dit boekjaar tot een productieverlies van 500.000 auto’s zouden kunnen leiden, grotendeels in de periode april t/m september. Volgens de topman probeert Nissan dat productieverlies in de tweede helft van het fiscale jaar voor een groot deel goed te maken, hoewel de chiptekorten volgens hem wel een probleem blijven en de verkopen zullen raken. De onderdelenschaarste heeft onder meer invloed op de introductie van de Ariya, een belangrijk model voor Nissan. Deze elektrische SUV komt nu in de winter in Japan op de markt. De Nederlandse marktintroductie staat gepland voor komend voorjaar. De Ariya gaat in dezelfde prijsklasse opereren als de Ford Mustang Mach-E die momenteel als warme broodjes over de toonbank gaat.

 

Franse justitie onderzoekt betalingen van Renault – Nissan aan oud-politica

Rachida Dati, de voormalige minister van Justitie in Frankrijk, is onderwerp van justitieel onderzoek naar adviesvergoedingen die zij heeft ontvangen van de Renault – Nissan – Mitsubishi alliantie. Zij ontkent evenwel dat er onrechtmatigheden zijn geweest bij de adviesvergoedingen die zij in de periode van 2010 tot 2012 ontving van het autoconglomeraat, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam is gevestigd.

Het onderzoek naar de voormalige minister, die in 2009 aftrad als minister om zich kandidaat te stellen voor het Europees Parlement waar zij tot 2019 zitting in nam, richt zich op meerdere overtredingen, waaronder passieve corruptie. De Franse justitie startte in 2019 met het onderzoek naar de betalingen aan Dati en heeft nu een formeel onderzoek ingesteld. Het onderzoek naar de voormalige Europarlementariër maakt deel uit van de rechtszaak van de alliantie tegen grote baas Carlos Ghosn, die beschuldigd wordt van fraude.

 

Reageren is niet mogelijk.