Lamborghini kondigt revival Countach aan

0

Lamborghini heeft via verschillende mediakanalen te kennen gegeven dat de mythische Countach een comeback gaat maken. Door middel van een plaagfoto wordt de terugkeer aangekondigd. Die gaat gepaard met de quote: “De toekomst is onze nalatenschap”. Sommigen zien daar een hint in naar de eerste in serie te produceren elektrische Lamborghini, maar zoals je verder in dit nieuwsbericht kan lezen, is dat niet het geval.

Dit betekent dat het posterkind van de jaren 70, de Lamborghini Countach, een opvolger krijgt. Maar weinigen zagen dat aankomen. Maar “het icoon komt terug”, zoals de Italianen het zelf formuleren. Zij vervolgen: “de nieuwe Lamborghini Countach komt er aan”. Kijk, daar zit dus geen woord Spaans bij. Ook over de carrosserievorm, die als ‘retro futuristisch’ kan worden bestempeld, is er geen onduidelijk.

Afgaande op de plaagfoto, waarop de nieuwe Countach onder een doek staat, is duidelijk te zien dat hij een extreme wigvorm krijgt. Dat moet ook wel want anders is het geen echte Countach. Die wigvorm, bedacht door Bertone employee Marcello Gandini, zorgde er in de jaren 70 voor dat deze beroemde Lamborghini er gigantisch futuristisch uit zag. Om heiligheidsschennis te voorkomen, zullen de Italiaanse ontwerpers het nu niet over een andere design boeg kunnen gooien.

De technische basis voor de nieuwe Countach gaat gevormd worden door de Sián. Gelukkig maar, want een V12 motor past natuurlijk veel beter bij de modelnaam dan elektrische aandrijving. Het 50-jarig jubileum van de Miura werd alleen gevierd met wat speciale kleurtjes voor de Aventador dus het is een goede zaak dat Lamborghini het nu serieuzer aanpakt. Aan het silhouet onder het doek kan je al zien dat dit niet gewoon een bestaand model is. Al zullen puristen dat bestrijden: de Sián is namelijk gebaseerd op de Aventador dus ook voor de nieuwe Countach wordt niet met een schone lei begonnen.

Onderhuids zal de nieuwe Countach dus gebaseerd zijn op de Sián. Dit betekent dat er sprake is van een stekker hybride aandrijflijn met een systeemvermogen van 818 pk. Ondanks sterke overeenkomsten met de Sián krijgt de nieuwe Countach een geheel eigen carrosserievorm dat (uiteraard) sterk geïnspireerd zal zijn op het origineel. De auto onder het doek is namelijk één grote hommage. En een moderne interpretatie van de beroemde supersportwagen uit de jaren 70. De Countach was de voorloper van de Diablo en daarmee dus ook de verre voorvader van de Murciélago en diens opvolger Aventador.

De Aventador loopt nu op zijn laatste benen. Het model beleefde in 2011 op de autosalon van Genève zijn debuut en onlangs trok Lamborghini het doek van de ultieme uitvoering en uitzwaai versie van de supersportwagen: de Aventador Ultimae. Bij de aankondiging van de nieuwe Countach spreken de Italianen van “de terugkeer van een droom”. Dit maal dus in de vorm van een supersportwagens wiens machtige V12 achter de voorstoelen wordt bijgestaan door een elektromotor (de basis wordt immers gevormd door de Sian).

De originele Countach werd van 1974 tot 1990 geproduceerd en kreeg gedurende zijn levensloop steeds meer uitbundige spoilers. Ook het bumperwerk dat de exemplaren uit de jaren 80 definieerde, was ‘over de top’. Met name de 25th Anniversary editie staat bekend als een variant waarbij nog maar weinig van het platte, minimalistische ontwerp resteerde. Het eerste prototype van de oer Countach werd in 1971 tijdens de autosalon van Genève aan het publiek getoond. Dat is exact 50 jaar geleden. Wees dus niet verbaasd als Lamborghini de nieuwe editie binnenkort laat zien, al dan niet in conceptvorm.

Reageren is niet mogelijk.