McLaren in het vizier bij zowel Audi als BMW

0

Volgens een Duitse bron overwegen zowel Audi als BMW los van elkaar om McLaren te kopen. BMW zou alleen in de autodivisie (fabrikant van de sportwagens) geïnteresseerd zijn, maar Audi zou ook het Formule 1-team willen overnemen.

BMW zou vanaf december besprekingen over de overname willen beginnen met de Mumtalakat Holding Company, het overheidsfonds van de koninklijke familie van Bahrein dat een meerderheidsbelang in McLaren heeft. Wat de agenda (en strategie voor wat betreft de geplande overname) van Audi is, is niet duidelijk. Het is echter een publiek geheim dat de Volkswagen Groep weer actief wil worden in de Formule 1. Naast Audi wordt dat ook door Porsche overwogen. De laatste partij zou als motorenleverancier (weer) actief kunnen worden in de Formule 1, maar over Audi gaat het gerucht dat die met een eigen team zou willen gaan deelnemen. Een overname van het steeds competitiever wordende McLaren raceteam zou daarvoor een logische eerste stap kunnen zijn.

Het in Woking in het Verenigd Koninkrijk gevestigde McLaren bestaat uit 3 bedrijfsonderdelen, waarvan McLaren Racing, ooit opgericht door Bruce McLaren, het oudste is. Daarnaast is er McLaren Automotive, dat de sportwagens voor op de openbare weg bouwt én daarnaast bolides ontwikkelt voor racen op een circuit. Als autofabrikant bestaat dit bedrijfsonderdeel, McLaren Automotive genaamd, sinds 2010. De derde divisie is McLaren Applied, dat technologie en software ontwikkelt voor diverse industrieën en dus niet alleen voor auto’s.

Momenteel is de McLaren Groep voor 56,4 procent in handen van de Mumtalakat Holding Company, terwijl de TAG Groep Limited van wijlen Mansour Ojjeh 14,32 procent van de aandelen bezit. De overige aandeelhouders hebben elk minder dan 10 procent van het kapitaal van het bedrijf in handen. McLaren heeft zwaar te lijden gehad onder de Covid pandemie, maar haalde om de nood de lenigen in juli 1,185 miljard euro aan vers kapitaal binnen. Vorige maand nam Mike Flewitt, de CEO van McLaren, afscheid na 8 jaar achter het stuur te hebben gezeten bij McLaren.

Reageren is niet mogelijk.