Renault Mégane E-Tech Electric in duel met Peugeot e-2008

0

Door een elektrische draai te maken, verandert de Renault Mégane radicaal van koers. Met zijn nieuwe stijl, gewijzigde proporties en extra functies verbreedt hij zijn concurrentiespectrum. Daardoor staat nu ook de Peugeot e-2008 in zijn vizier. Autointernationaal liet beide modellen optrommelen voor een exclusieve vergelijking.

De Renault Mégane E-Tech Electric zal in maart 2022 bij de dealers aankomen. Maar je hoeft niet te wachten op de lente voor zijn eerste statische match met de Peugeot e-2008. Die laatste, verkrijgbaar sinds januari 2020, is nu al leverbaar met een laadkabel. Is de ontmoeting bevooroordeeld aangezien de Renault Mégane historisch verankerd is in het C segment, die van de compacte middenklassers, en de Peugeot 2008 die, die formeel wat lager gepositioneerd is aangezien het een SUV model uit het B-segment is? Niets is minder waar. Straks zal ik dat bewijzen!

De volledig emissievrije Mégane E-Tech Electric zal in het Renault gamma naast de thermische Mégane van de vierde generatie bestaan. Die laatste zal in 2023 de catalogus verlaten. Bij het passeren van de elektrificatie box verandert de Renault Mégane van gestalte. Zijn specifieke CMF-EV platform biedt hem nieuwe proporties. Hij is 9 cm korter, 6 cm hoger en 3 cm smaller (later kom ik hierop terug) dan de Mégane met verbrandingsmotor die sinds 2016 in de prijslijst staat en pas in 2023 met pensioen gaat.

De nieuwe Mégane E-Tech Electric heeft een cross-over look. Hij staat stevig op zijn grote 20 inch wielen die in de hoeken zijn weggestopt en bedekt zijn met plastic bogen. Om zoveel mogelijk mensen aan te spreken, combineert hij de codes van SUV modellen met die van een hatchback en een coupé. Dit wordt bewezen door een aflopende daklijn en achterportiergrepen die verborgen zijn in de C stijl.

Moet dit gezien worden als een lokroep aan fans van de oude Mégane Coupé? In ieder geval komt dit model met de uitstraling van een sportieve avonturier heel dicht in de buurt van die van de Peugeot e-2008, de 100 procent elektrische variant van de SUV uit 2008, waarvan de afmetingen vergelijkbaar zijn. En dit is niet de laatste van hun overeenkomsten, integendeel.

De Renault Mégane E-Tech Electric neemt de nieuwe stijlcodes van het merk over, die gekenmerkt worden door dunne koplampen, lichtgevende zigzaghaken en vooral een nieuw logo. Aan de achterzijde siert de licht strip het achterschip met veel aandacht voor detail in de verlichting. Intern Microptics genoemd, verscheen deze technologie voor het eerst op de Renault Morphoz conceptstudie. Vloeiend en sober, is de carrosserie van de Mégane E-Tech Electric verstoken van scherpe randen. In het onderste koetswerkdeel wordt de aanwezigheid van batterijen in de vloer gesuggereerd, terwijl in het bovenste deel het carrosserielichaam minder massief oogt dankzij een zwart gelakt dak.

De Peugeot e-2008 is een echte SUV. Dat blijkt uit zijn robuuste bumpers, onderstreept door bodem beschermplaten en zijn forse wielkasten. Met zijn projectoren met drie klauwen die over lichtgevende hoektanden hangen, belichaamt hij duidelijk de stijl van de nieuwste modellen van het leeuwenmerk.

Om niets te bederven, versterken zijn zeer gewelfde flanken, versierd met zogeheten gescalpeerde facetten, zijn persoonlijkheid en zijn aanwezigheid op de weg. Aan de achterzijde bevindt zich traditioneel een zwart gelakte band, omlijst door lampunits met 3 klauwen. De licht signatuur is consistent. Ten slotte geven de schuin aflopende achterklep in combinatie met taps toelopende zijruiten hem óók het aanzien van een coupé.

Aan boord haalt de Mégane alles uit de kast. Het volledig digitale instrumentarium is een 12,3 inch paneel dat grenst aan een 12 inch groot verticaal aanraakscherm. Deze doorlopende L-vormige opstelling springt in het oog. Daarnaast zijn fysieke knoppen, vooral voor de airconditioning, en op het stuur als satelliet voor het audiosysteem (een huistraditie) erg praktisch. De Apple CarPlay en Android Auto protocollen zijn toegevoegd om een ​​echt compleet, intuïtief en state-of-the-art pakket te kunnen bieden.

Om zoveel mogelijk ruimte vrij te maken, is tegelijkertijd de keuzehendel voor de aandrijving op de stuurkolom gemonteerd.

Er blijft ruimte over voor een groot vak dat kan worden verdeeld tussen de stoelen en een vak voor het opladen van je smartphone, aan de voet van het touchscreen. Aan het einde van de armleuning bevindt zich een aanzienlijk opbergvak.

De Peugeot e-2008 neemt de bij het merk geliefde i-Cockpit over, namelijk digitale instrumenten versterkt door een holografisch 3D-effect voor de bestuurder. De techniek is gebaseerd op een 10 inch panoramische plaat. Een even groot touchscreen bovenaan de middenconsole maakt het aanbod compleet. Maar noodzakelijk verspreid, hebben de 2 displays van de Peugeot niet hetzelfde ‘wauw’ effect als dat van de Renault. De laatste heeft namelijk een scherm dat in totaal een oppervlakte van 24 inch beslaat.

Maar laten we niet in de pixeloorlog stappen, alles oogt modern en er is geen gebrek aan opslagruimte. Aan de voet van de middenconsole bevinden zich 2 compartimenten, waarvan één kan worden verborgen door een draaibare klep, en de ander het inductie laadsysteem herbergt. Merk echter op dat de voorstoelen in de e-2008 dichter bij elkaar staan ​​dan in de Mégane, een logica die aantoont dat ze tot verschillende segmenten behoren.

Met het meetlint in de hand merkte ik de smalheid van de carrosserie van de nieuwe elektrische Renault Mégane op. In vergelijking met het thermische model verliest hij tot 8 cm breedte op ellebooghoogte voorin en 6 cm op schouderhoogte achterin. De Mégane is dis gekrompen; een ontwikkeling die wij vaker in autoland zullen gaan zien want ook de nieuwe Mini Hatch wordt compacter dan het huidige model. Maar terug naar de Renault. Zijn breedte komt overeen met die van de Peugeot e-2008 die, laten we niet vergeten, opereert in een lager segment. Door mij op de achterbank te nestelen, merk ik dat de Renault een grotere cabinehoogte (99 cm tegen 93 cm) heeft dan zijn concurrent en een perfect vlakke vloer die een goede bereikbaarheid biedt. Aan de andere kant wordt het lastig als ik mijn benen strek en mijn voeten onder de voorstoelen schuif, omdat de traditionele ruimte daarvoor ontbreekt. Op dit punt is het uiteindelijk de middelste passagier die er het beste van af komt, aangezien hij zijn schoenen niet onder de stoelen hoeft te klemmen.

Achterin de Peugeot e-2008 stappen vraagt ​​om flexibiliteit. Ten eerste is het noodzakelijk om over de forse dorpel te stappen. Ten tweede moet je er voor zorgen dat je de rand van de deuropening niet raakt met je slaap. Maar zodra deze exercitie licht verdraaid is uitgevoerd, zit je op jouw gemak op de bank. De vloer, voorzien van een tunnel (noodzakelijk voor de uitlaat van de thermische uitvoeringen) en de licht verhoogde stoelgeleiders voorin, zorgen er voor dat jij jouw voeten niet in een slechte positie hoeft te zetten. Wel is het jammer dat de Peugeot e-2008, zoals de meeste B segment modellen, geen ventilatierooster op de achterbank heeft, dit in tegenstelling tot de Mégane. Blijkbaar is dat uitrusting die specifiek voor het C segment van toepassing is.

Op papier heeft de elektrische Mégane E-Tech een bagageruimte van 440 liter, terwijl concurrent e-2008 genoegen moet nemen met een laadvolume van 405 liter. In de praktijk wordt de Renault echter bestraft met een hoge drempel van 80 cm. Dan is er nog een heel grote stap (28 cm!) om de vloer van het laadruim te bereiken. Genoeg om jouw rug te breken bij het laden van pakken mineraalwater flessen. Er zit geen dubbele bodem in het programma en als de achterbank met de 2/3-1/3 rugleuningen neergeklapt is, is de laadvloer van de bagageruimte niet waterpas. Vervolgens heb ik een niveauverschil van 18 cm gemeten, overeenkomend met de dikte van de rugleuningen.Ik heb betere modulariteit gezien. Daarentegen neemt de elektrische Mégane E-Tech qua hoogte van de kofferbak (gemeten tot aan het plafond) duidelijk de leiding.

Qua kofferbak verdedigt de Peugeot e-2008 zich beter met een drempel op 73 cm (gemeten vanaf de grond) en vooral dankzij een uitneembare kofferbodem die op 2 niveaus gepositioneerd kan worden. Daardoor ontstaat een vlak laadoppervlak in 2-zits configuratie. De e-2008 biedt ook 10 cm meer ruimte voor het vervoeren van lange voorwerpen, hetgeen logisch is, want de afmetingen van de Peugeot zijn imposanter dan die van de Renault. Overigens mikt Renault met de nieuwe Mégane E-Tech Electric vooral op de Volkswagen ID.3. Daarom zal het aanbod rond 2 motoren worden opgebouwd: de eerste met een vermogen van 130 pk, de tweede oplopend tot 218 pk (versus 145 pk tot 204 pk voor de Volkswagen). Beide modellen zijn leverbaar met 2 formaten batterijen: een accu van 40 kWh en een andere van 60 kWh voor de Mégane E-Tech Electric en 45 kWh respectievelijk 77 kWh voor de ID.3.

Voor de Peugeot e-2008 is het probleem anders. Deze elektrische versie is een aanvulling op de thermische versies op benzine (100 tot 155 pk) en diesel (100 en 130 pk). Zo kan de “geëlektrificeerde” SUV tevreden zijn met een enkele configuratie, namelijk een elektromotor van 136 pk aangedreven door een batterij van 50 kWh. Een koppeling die perfect tegengesteld is aan die van het instapmodel Mégane E-Tech Electric, wat hun werkelijk vergelijkbare autonomie bevestigt. Volgens de WLTP cyclus is het ‘diamantmodel’ goedgekeurd voor een actieradius van 300 km en kan de ‘leeuw’ 310 km rijden op een volle acculading.

Het Renault Mégane E-Tech Electric gamma is opgebouwd rond 3 uitrustingsniveaus: Equilibre, Techno en Iconic, met 4 technische configuraties: 130 pk motor – 40 kWh accu – 7 kW opladen / 130 pk motor – 40 kWh accu – 22 kW opladen / 218 pk motor – 60 kWh accu – 7 kW opladen / 218 pk motor – 60 kWh accu – 22 kW opladen. De prijzen zijn nog niet gecommuniceerd. We zullen moeten wachten tot de bestelboeken in januari 2022 worden geopend om er meer over te weten te komen. Volgens mijn informatie zullen de prijzen van de Renault Mégane E-Tech Electric echter beginnen bij 33 mille; een waarde gemodelleerd naar die van de ID.3 die te koop is vanaf 33.490 euro. De tarieven zullen stijgen tot meer dan 40.000 euro. Met name de toekomstige sportversie met de naam Alpine Line belooft fors duurder te worden.

De Peugeot e-2008 reeks kent 3 uitrustingsniveaus: Active, Allure en GT. In alle gevallen worden zij gecombineerd met een elektromotor van 136 pk en een batterij van 50 kWh. De prijzen voor de Peugeot e-2008 variëren van 34.730 tot 40.130 euro. Op die manier zou het kerngamma van de elektrische Mégane E-Tech en dat van de Peugeot e-2008 tegen vergelijkbare tarieven gefactureerd moeten kunnen worden.

 

Conclusie

Zoals jij hebt kunnen zien, belichaamt de Mégane E-Tech Electric een echte verandering voor de compacte middenklasser waarvan de eerste generatie in 1995 werd geboren. Zijn cross-over kleding, specifieke interieurkenmerken en de technische specificaties van de instapversie positioneren hem duidelijk als een rivaal van de Peugeot e-2008. Gefabriceerd in de fabriek van Douai (noord Frankrijk), zal hij fans van “made in France” aanspreken, dit in tegenstelling tot de Peugeot, die geassembleerd wordt in het Spaanse Vigo. De laatste, een beetje overweldigd door de digitale dashboardopzet waarmee Renault uitpakt, neemt de controle over bij het laden van de bagage dankzij een meer praktisch kofferruim. De SUV met het leeuw logo geniet ook van een meer flatterende kwaliteitspresentatie.

Om te beslissen wie de winnaar is van deze wedstrijd, zullen we moeten wachten op de publicatie van de prijzen van de elektrische Renault Mégane E-Tech en vooral op de praktijktests op de weg, die ons in staat zullen stellen om de kwaliteiten van zijn onderstel en die van zijn batterijen te beoordelen.

Reageren is niet mogelijk.