Rivian haalt meer dan 10 miljard dollar op bij beursgang

0

Rivian, een nieuwe fabrikant van elektrische pick-ups en SUV modellen, heeft bij zijn beursgang 11,9 miljard dollar (omgerekend 10,4 miljard euro) opgehaald. De introductieprijs wordt vastgelegd op 78 dollar (67 euro) per aandeel. Het Amerikaanse bedrijf wordt daarmee gewaardeerd op 111 miljard dollar (97 miljard euro), exclusief aandelenopties en andere converteerbare aandelen.

Het Amerikaanse bedrijf werd eerder nog gewaardeerd op 66 miljard dollar, exclusief aandelenopties en andere converteerbare aandelen. Dat bedrag is veel hoger dan Rivian had verwacht. Begin deze maand gaf het bedrijf aan 135 miljoen aandelen te willen aanbieden op de Nasdaq voor 57 à 62 dollar per stuk. Daarmee werd het bedrijf gewaardeerd aan de bovenkant van de prijsvork (alles samen 60 miljard dollar, oftewel bijna 52 miljard euro).

Een kapitaalronde in januari taxeerde Rivian nog op 27,6 miljard dollar (23,8 miljard euro). In totaal haalde de kersverse autofabrikant al 10,5 miljard dollar op bij investeerders, waaronder Amazon en Ford. Amazon is niet alleen aandeelhouder van Rivian, maar ook de grootste klant. In 2019 bestelde het concern 100.000 elektrische bestelbusjes bij de jonge onderneming.

Rivian wordt gezien als een van de grootste concurrenten van Tesla, de producent van elektrische personenwagens van ondernemer Elon Musk. Rivian is Tesla namelijk te snel af om als eerste bedrijf een elektrische pick-up op de markt te brengen. De jonge onderneming, met een fabriek in de Amerikaanse staat Illinois, heeft intussen tienduizenden bestellingen voor zijn pick-up R1T en voor het SUV model R1S.

Reageren is niet mogelijk.