Rivian werkt aan Europees hoofdkantoor in Nederland

0

Rivian, de nieuwe Amerikaanse fabrikant van elektrische SUV modellen en pick-ups, werkt in Nederland aan een Europees hoofdkantoor. Vorig jaar startte het bedrijf 2 dochterondernemingen in Amsterdam: Rivian Europe en Rivian Netherlands. Inmiddels zouden er minstens 20 mensen werken.

Deze maand beleefde de fabrikant de grootste Amerikaanse beursgang sinds 2014. De totale waarde van de aandelen is momenteel zo’n 100 miljard dollar, terwijl het bedrijf in de twaalf jaar dat het bestaat 156 auto’s heeft afgeleverd. Er staan wel tienduizenden bestellingen in het orderboek. Beleggers kijken dan ook met name naar de toekomst. Ze hopen dat Rivian de markt voor elektrische terreinwagen modellen en pick-ups openbreekt, zoals Tesla dat eerder voor soortgelijke personenwagens deed. Uitbreiding naar Europa zou onderdeel van die ambitie kunnen zijn.

Rivian wil niet zeggen of er inderdaad aan een Europees hoofdkantoor in Nederland gewerkt wordt. Vanwege de recente beursgang zit het bedrijf naar eigen zeggen in een verplichte ‘stille periode’. Begin dit jaar kondigde ook autofabrikant Stellantis, waaronder onder meer Fiat, Peugeot en Jeep vallen, een Nederlands hoofdkantoor aan. Ook concurrent Tesla begon zijn Europese plannen in Nederland. In 2013 werd in Tilburg de eerste assemblagefabriek buiten de Verenigde Staten geopend. Die is inmiddels weer dicht omdat de vraag naar de Model S en Model X is ingezakt (de Model 3 wordt kant en klaar in Europa aangeleverd).

Rivian zou ook kijken naar een productielocatie in Europa. Het Verenigd Koninkrijk heeft daarvoor momenteel de beste kaarten.

Reageren is niet mogelijk.