Renault overweegt deel Nissan-belang te verkopen

0

Renault overweegt om een deel van haar belang in Nissan te verkopen. Het geld dat daarmee verdiend wordt, zal worden geïnvesteerd in de elektrificering van de modellen van het merk en die van dochter Dacia. Renault wil in 2030 alleen nog elektrische auto’s verkopen in Europa. Dacia zal de transitie voor 2040 voltooien.

Renault bezit nu 43 procent van de aandelen Nissan. Dat belang heeft momenteel een beurswaarde van ongeveer 15 miljard euro. De Japanse autofabrikant, die al jaren vindt dat het te weinig zeggenschap heeft binnen de alliantie met Renault, zou een deel van de aandelen willen inkopen. Nissan heeft zelf een belang van 15 procent in de Franse partner, Gaat Renault over tot de verkoop van een deel van de aandelen, dan zullen de onderlinge verhoudingen meer recht worden getrokken. Dat zal zeker het belang zijn als de Fransen hun belang in Nissan reduceren tot eveneens 15 procent.

Over de verkoop van het pakket aandelen in Nissan, praat Renault ook met andere mogelijke investeerders, zoals Geely. Dit Chinese autoconcern is onder meer eigenaar van Volvo en bezit de helft van de aandelen in Smart. Renault en Geely gaan sowieso samenwerken in Zuid Korea om het kwakkelende Renault Samsung Motors vlot te trekken. Met het eigen repertoire kunnen de Fransen aldaar geen vuist maken richting Hyundai en Kia. Met modellen van Geely gaat dat mogelijk wel lukken. Ondanks het geflirt met de Chinezen zegt Renault uitdrukkelijk te willen blijven samenwerken met Nissan dat op zijn beurt een controlerend belang in Mitsubishi heeft. Deze autofabrikant is ook lid van de alliantie.

Eerder werd bekend dat Renault ook de mogelijkheid onderzoekt om de divisie die zich bezighoudt met elektrische auto’s te verzelfstandigen en naar de beurs te brengen. De opbrengsten van die exercitie zijn op papier echter alweer verdampt nu het er naar uit ziet dat de Fransen hun belang in AvtoVaz, de producent van Lada, kunnen gaan afschrijven als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Reageren is niet mogelijk.