Renault verkoopt belang in AvtoVAZ voor symbolisch bedrag

0

Renault wil haar belang van 68 procent in het Russische AvtoVAZ (de producent van Lada) verkopen aan NAMI. De transactie zal plaatsvinden voor het symbolische bedrag van 1 roebel.

De verkoop van de aandelen is een gevolg van de oorlog in Oekraïne. Voor westerse bedrijven is het daardoor vanuit ethisch oogpunt onmogelijk geworden om actief te blijven in Rusland dat zich ontwikkelt heeft tot een brute agressor en gewetenloze mensenrechtenschender. Vooral Renault, dat bijna 10% van zijn omzet realiseert in Rusland, wordt hard getroffen door het conflict. Zij raakt nu haar belang van 68 procent in AvtoVAZ kwijt. Maar Renault is dit ‘dochterbedrijf’ (de producent van Lada) liever kwijt dan rijk, ondanks dat er een miljardenbedrag afgeschreven zal moeten worden.

De Fransen verkopen hun aandelen in AvtoVAZ daarom voor het symbolische bedrag van 1 roebel, althans dat is wat de Russische minister van Handel, Denis Manturov, laat weten. Renault krijgt de mogelijkheid om Lada later terug te kopen, maar daar zal dan wel een marktconform prijskaartje aan hangen.

Het is overigens nog even afwachten wat waar is van de bewering van Manturov en wat niet, want de berichtgeving uit Rusland blijkt niet altijd even waarheidsgetrouw.

Reageren is niet mogelijk.