Wel een leaseauto, niet de administratie

0

Featured article

Biedt jouw werkgever je een leaseauto aan? Dat is vaak goed nieuws! Alhoewel het per persoon kan verschillen, geldt in de meeste gevallen dat het gunstig is om op een dergelijke regeling in te gaan. Je kunt er veel kosten mee besparen, en rijdt ook met het oog op belastingen, verzekeringen en eventuele schade redelijk zorgeloos rondt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de hoge aanschafprijs van een nieuwe auto. Wel kun je te maken krijgen met aardig wat administratie, als je ervoor kiest om op het aanbod van de leaseauto in te gaan. Ook hier hoef je je echter geen zorgen om te maken, want in veel gevallen valt dit reuze mee.

Gebruik je de auto ook privé?

De handigste manier om onder de administratieve handelingen die bij het bezit van een leaseauto horen af te komen? Hem ook privé gebruiken. Dat klinkt misschien een beetje krom, maar toch is het waar. Het meeste werk zit namelijk in het bijhouden van een goede kilometerregistratie. Dat hoef je echter van de Belastingdienst alleen te doen als je de auto uitsluitend zakelijk gebruikt. In dat geval hoef je namelijk minder belasting, bekend als ‘bijtelling’ te betalen. Je zal echter wel moeten bewijzen dat je de auto écht alleen maar voor je zakelijke kilometers gebruikt. Daarbij is een rittenregistratie vereist, omdat je hiermee aan kunt tonen dat je de auto alleen gebruikt om van en naar je werk te rijden, of om tijdens werktijd bijvoorbeeld klanten te bezoeken.

Kies je ervoor om de auto ook privé te gaan gebruiken, dan kun je geen gebruik maken van de gunstige regelingen die wel bij zakelijk gebruik gelden. Om die reden hoef je dan ook van de Belastingdienst geen kilometerregistratie meer bij te houden. Je hoeft tenslotte niet meer aan te tonen hoe je de auto precies gebruikt, en komt automatisch in de duurdere regeling terecht. Let wel op dat het wel zou kunnen dat je werkgever alsnog van je verlangt dat je een registratie bijhoudt, voor intern gebruik.

Kan het ook makkelijker?

Zo klinkt het wel aantrekkelijk om de auto dan ook maar privé te gaan gebruiken. Het kost je wat meer, maar scheelt je wel een hoop rompslomp. Toch is dat tegenwoordig lang niet altijd meer de hele waarheid.

Het bijhouden van een administratie van de gereden kilometers kan nu namelijk ook grotendeels automatisch plaatsvinden. Dankzij een systeem op basis van GPS kan zonder dat jij er omkijken naar hebt worden bijgehouden wanneer je welke ritjes maakt, waarna deze gegevens vanzelf in een overzicht kunnen worden gezet dat voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Zo kun je je auto dus alleen zakelijk gebruiken zonder met al die administratieve handelingen opgescheept te worden, en dat is goed nieuws!

Reageren is niet mogelijk.