6 tips voor het vergelijken van je autoverzekering

0
Featured article

Het aanschaffen van een nieuwe auto is spannend en opwindend. Wat erna komt is misschien minder opwindend, maar nog altijd spannend: het regelen van een goede autoverzekering. Bij het behalen van je rijbewijs krijg je helaas geen les in “waar let je op bij het afsluiten van je autoverzekering?”. Daarom hebben we in dit artikel zes tips op een rijtje gezet om je te begeleiden bij het kiezen van een autoverzekering, zodat je straks de perfecte keuze maakt.

1. Bepaal je vrijwillige eigen risico

Het eigen risico dat je bij je autoverzekering kiest heeft invloed op je premie. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met je zorgverzekering. Zo kun je maandelijks minder geld kwijt zijn aan je premie als je voor een hoog eigen risico kiest. Als je niet vaak schade claimt of van plan bent te claimen, kan dit dus een interessante optie zijn.

2. Vergelijk per soort autoverzekering

Kies eerst een dekking die past bij je rijgedrag en je auto, en vergelijk vervolgens het aanbod op basis van die dekking. Ben je bijvoorbeeld van plan een WA-verzekering af te sluiten? Vergelijk dan enkel de dekking van een WA-verzekering. Welke verzekeraar de voordeligste premie of de beste voorwaarden aanbiedt, kan namelijk sterk variëren afhankelijk van de dekking.

3. Let op de bonus-malusregeling 

Als je een langere periode geen schade claimt, bouw je schadevrije jaren op bij je verzekeraar. Hiervoor kun je korting krijgen op je premie. Maar hoeveel voordeel je precies haalt uit je opgebouwde schadevrije jaren, verschilt per verzekeraar. Neem die voorwaarden dus mee in je vergelijking. Als nieuwe bestuurder is het fijn te weten dat je de auto kan verzekeren als tweede auto. Mocht je nog thuis wonen dan kan je profiteren van de opgebouwde jaren van je ouders.

4. Regelmatig autoverzekeringen vergelijken

De premie van je autoverzekering staat vast. Maar de dagwaarde van je auto neemt constant af. Bekijk daarom eens in de zoveel tijd of je je auto voor minder geld kunt verzekeren. Het is slim om bijvoorbeeld jaarlijks je verzekering opnieuw te vergelijken en eventueel over te stappen. Ook leeftijd speelt hierbij een rol: jongere bestuurders krijgen doorgaans een hogere premie. Elk jaar dat je ouder wordt kun je er dus in premie op vooruitgaan. Alleen dit maakt het al extra interessant om regelmatig te vergelijken.

5. Check je vaste lasten

Het is handig om eerst te bepalen hoeveel geld je elke maand kwijt kunt zijn aan je nieuwe auto. Maak daarom een overzicht van je maandelijkse lasten. De gekozen dekking bepaalt uiteindelijk de hoogte van je premie. En vergeet bij deze optelsom ook niet: naast de kosten voor je verzekering ben je ook verplicht om maandelijks wegenbelasting te betalen. Wil je je wegenbelasting berekenen? Dit doe je heel gemakkelijk zodra je het kenteken van de auto bij de hand hebt.  

Reageren is niet mogelijk.