Nissan schrijft 470 miljoen euro af op Russische activiteiten

0

Nissan heeft 470 miljoen euro afgeschreven op haar Russische activiteiten. Het Japanse autoconcern verwacht de activiteiten in dit land dit jaar niet meer op te starten.

Nissan bouwde in Sint-Petersburg de Qashqai, de Murano en de X-Trail. Renault bouwt voor haar alliantiepartner de Terrano in haar fabriek in Moskou. Niet alleen de productie van Nissan is in Rusland bijna volledig stil komen te liggen, maar ook de verkoop.

Bij de presentatie van de jaarcijfers werd dit door Nissan gemeld. Het Japanse concern heeft in het gebroken boekjaar 2021-2022, dat op 31 maart jl. afliep, weer winst gemaakt. Er werd voor een bedrag van 1,6 miljard euro aan zwarte cijfers geschreven, tegen een verlies van 3,4 miljard euro een jaar eerder. Ondanks dat de marktomstandigheden “uitdagend” zijn, verwacht Nissan voor dit fiscale jaar, dat op 1 april jl. begon, haar winst te kunnen handhaven.

Nissan overweegt om in de Verenigde Staten een derde fabriek te bouwen. Daar moeten elektrische auto’s het levenslicht gaan zien. Dit jaar moet eindelijk de productie van de Ariya starten. Deze elektrische SUV wordt voor pittige prijzen aangeboden, maar de afwerking en de materiaalkeuze voor het interieur zijn beslist van premium niveau. Nissan volgt hiermee de hogere positionering van Mazda, al heeft deze landgenoot reeds een beter kwaliteitsimago.

In het eerste kwartaal van 2022 is het marktaandeel van Nissan in Europa verder gedaald. Dat komt doordat de belangstelling voor de Micra onder druk staat, terwijl de Juke als handicap heeft slechts leverbaar te zijn in 1 motoruitvoering. De verkoop van de X-Trail is een aflopende zaak en de rol van de Leaf, ooit een pionier op elektrisch gebied, is gemarginaliseerd. De derde generatie Qashqai, zelf evenmin een autohoogtepunt, lijkt deze zwakke plekken in het modellengamma niet te kunnen compenseren.

Reageren is niet mogelijk.