SsangYong: met een elektrische SUV uit de crisis

0

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Ssangyong heeft nieuwe ontwerpschetsen gepubliceerd van haar elektrische SUV die deze zomer onder de naam Torres in productie gaat.

Onder de projectcode J100 had Ssangyong in de zomer van 2021 al een nieuwe elektrische SUV aangekondigd, die een jaar later op de markt zou moeten komen. Het model wordt prijstechnisch een concurrent van landgenoot Hyundai Ioniq 5. Dit betekent dat de Torres actief gaat worden in een snelgroeiend segment.

SsangYongTorresComputertekening2

De nieuwe ontwerpschetsen laten zien dat SsangYong met elektrische aandrijving weliswaar haar koers verlegt (maar dat doet iedereen in de branche), maar dat zij tegelijkertijd trouw blijft aan haar positionering als SUV specialist. Het spreekt daarom voor zich dat de elektrische Torres over vierwielaandrijving beschikt. De naam Torres is afgeleid van de Spaanse taal en betekent toren. Ssangyong verwijst ook naar het nationale park Torres del Paine in het zuiden van Chili.

De Torres zal in de modellenreeks van SsangYong tussen de Korando en de Rexton worden gepositioneerd. De tekeningen tonen een auto die, met een hoge taille en lage raampartijen, gericht is op het SUV-coupé segment. De grille met 6 verticale dubbele spijlen doet denken aan Jeep. Grof geprofileerde offroad banden huizen in brede wielkasten. De verlichting rondom is gebaseerd op led technologie en de bumpers zijn voorzien van bodem beschermplaten aan de voor- en achterzijde. De zijruiten achter de dikke C stijl lijken naadloos over te gaan in de achterruit van de links scharnierende achterdeur. Een 4WD embleem op de flanken duidt op vierwielaandrijving. Daarnaast zijn op de tekeningen diverse soorten aanvullende apparatuur te zien, zoals daklichten, waarvoor waarschijnlijk een toeslag geldt.

SsangYongTorresComputertekening3

De Torres volgt de nieuwe ontwerpfilosofie ‘Powered by Toughness’, die in de toekomst bepalend zal zijn voor alle Ssangyong modellen. De Koreanen geven geen verdere informatie over de elektrische aandrijving. De productie van de Torres gaat in juni van start in Zuid Korea. Tenminste, als er een redder wordt gevonden voor de al enige tijd in economische moeilijkheden verkerende autofabrikant. Zolang die nog niet is binnengehaald, gaat SsangYong een onzekere toekomst tegemoet. Gelukkig is er echter een sprankje hoop. Ssangyong maakte een paar dagen geleden bekend dat ze op het punt stonden een deal te sluiten met een nieuwe koper. Het investeringscontract met het KG consortium staat op het punt te worden ondertekend. Goedkeuring van de faillissementsrechtbank voor de voorgenomen overname ontbreekt echter nog. Meer informatie zal in de komende weken worden gepubliceerd.

Reageren is niet mogelijk.