Volkswagen Groep levert bijna 40 procent minder auto’s af

0

De leveringsproblemen van chips en andere onderdelen hebben nog altijd ernstige gevolgen voor de Volkswagen Groep. In april leverden alle merken van de autofabrikant uit Wolfsburg samen 516.500 nieuwe voertuigen af. Dat waren er 303.300 ofwel 37,8 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. In maart leverde de Volkswagen Groep nog 655.800 voertuigen. Toen was er sprake van een daling van 31,4 procent ten opzicht van een jaar eerder.

Audi werd in april het zwaarst getroffen want bij dit dochter merk kwam de afzet met 101.900 stuks ruim 40 procent lager uit. Het merk Volkswagen moest zowel met haar personenauto’s als de bestelwagens vrijwel even veel inleveren. Voor de hiërarchie had dat evenwel geen gevolgen. De Volkswagen personenauto divisie bleef met 262.100 leveringen veruit het grootste merk binnen de groep. Skoda kwam niet verder dan een afzet van 53.000 auto’s oftewel ruim 37 procent minder dan in april 2021, terwijl Seat / Cupra met 33.200 personenwagens bijna 32 procent lager uitkwam. Porsche hield met 24.000 exemplaren de schade nog enigszins beperkt want dit resultaat betekende een terugval van ‘slechts’ 16,5 procent. De exclusieve merken Lamborghini en Bentley wisten samen met 2.200 auto’s daarentegen 7 procent meer klanten op hun wenken te bedienen.

Geografisch gezien vielen de grootste klappen in China. Dit land is normaliter de grootste afzetmarkt voor de Volkswagen Groep. Daar werden in april niet meer dan 142.800 auto’s op kenteken gezet; de helft minder dan in april 2021. Maar in Duitsland en de rest van West-Europa werden afgelopen maand 197.700 nieuwe personenwagens afgeleverd. Dit betekent dat er voor het eerst in lange tijd dicht bij huis belangrijkere zaken werd gedaan door Volkswagen en haar dochter merken dan in China. Dat beeld gaan we vermoedelijk in de toekomst vaker terugzien, want in het Aziatische land verliezen importmerken gestaag terrein. Volkswagen probeert dit te compenseren door meer werk te maken van de Noord Amerikaanse markt.

Reageren is niet mogelijk.