Audi Q4 e-Tron scoort als enige 5 sterren bij Green NCAP

0

Sinds 2020 onderzoekt Green NCAP de ecologische voetafdruk van auto’s. Van de eerste 6 modellen die werden beoordeeld volgens het voor 2022 aangescherpte protocol, was de Audi Q4 e-Tron de enige die de maximumscore van 5 sterren wist te behalen.

Green NCAP evalueerde in haar startjaar 24 modellen. In 2021 waren dat er nog eens 37. Onlangs heeft Green NCAP de resultaten bekendgemaakt van de eerste 6 auto’s die dit jaar tegen het groene licht werden gehouden door de milieuorganisatie. Hierbij moet opgemerkt worden dat het testprotocol aanzienlijk is uitgebreid. Voorheen werd enkel gekeken naar de uitstoot en de efficiëntie van de aandrijflijn. De nieuwe rating houdt ook rekening met de zogeheten well-to-wheel+ uitstoot van broeikasgassen. Hierbij wordt het hele ’traject’ onder de loep genomen, beginnend bij de opdelving, productie en distributie van de brandstof of elektriciteit waarop de modellen rijden. Voor auto’s die op stroom rijden wordt de verwachte gemiddelde Europese energiemix voor de komende 16 jaar gebruikt. De ‘+’ betekent dat ook de bouw van raffinaderijen en elektriciteitscentrales in de rating wordt genomen. De productie van het voertuig en diens batterijen zal in de toekomst ook worden onderzocht, zo laat Green NCAP weten.

AudiQ4eTronGreenNCAP2

De volledig elektrische Audi Q4 e-Tron behaalde van Green NCAP als enige van de 6 volgens het nieuwe protocol geteste modellen de maximumscore van 5 sterren. Hij verspeelde alleen wat punten met zijn verbruik bij lage temperaturen en op de snelweg. De Hyundai Bayon 1.0 T-GDI 48 Volt, de Renault Kangoo 1.3 Tce 130 en de Volkswagen Caddy 1.5 TSI behaalden alle drie een zeer matige score. De Volkswagen werd met name afgestraft vanwege zijn stikstofuitstoot, de Renault door zijn benzineverbruik en de Hyundai scoorde slecht voor wat betreft de uitstoot van fijnstof. De Peugeot 308 1.2 PureTech moet zich tevredenstellen met slechts 2 sterren omdat de uitstoot van zijn 3 cilinder benzinemotor onder belasting aan de hoge kant is. De rode lantaarn was voor de bij ons niet verkrijgbare Genesis GV70. Die wist niet meer dan 1 ster te scoren omdat zijn 2,5 liter benzinemotor een drankorgel is.

AudiQ4eTronGreenNCAPklein

Reageren is niet mogelijk.