Polestar krijgt beursnotering in New York

0

Polestar krijgt een notering aan de hightech beurs Nasdaq in New York. Dat gebeurt via een fusie met Gores Guggenheim, een reeds aan deze beurs genoteerde fonds. Polestar verwacht dat de aandeelhouders van Gores de deal goedkeuren. De overname zal het jonge merk afgerond 850 miljoen euro opleveren.

Polestar gaat naar de beurs via een zogeheten SPAC. Deze lettercombinatie is de afkorting van ‘Special Purpose Acquisition Company’. Dat is een beurstechnisch handigheidje waarmee Polestar fuseert met een investeringsbedrijf dat weliswaar een notering heeft, maar geen activiteiten uitvoert (een lege huls dus). Het ‘vehikel’ is in dit geval dus Gores Guggenheim. Die naam verdwijnt echter volledig en Polestar krijgt op de beurs de aanduiding ‘PSNY’.

Polestar02goodwood8

Polestar, oorspronkelijk een tuner van Volvo modellen maar onder de vlag van hun gezamenlijke moederbedrijf Geely Groep gepromoveerd tot apart merk, is inmiddels in 25 landen actief. Dit jaar is het marktgebied reeds uitgebreid met 6 nieuwe afzetgebieden: de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Hongkong, Ierland, Spanje en Portugal. Na de zomervakantie komen daar nog Israël en Italië bij. Thomas Ingenlath, CEO van Polestar, zegt: “Met al meer dan 25 verkooplanden over de hele wereld heeft Polestar een unieke positie in het landschap voor elektrische auto’s. Wij zijn een échte onderneming en niet een die alleen maar beloftes doet in de vorm van mooie computerpresentaties. Er rijden wereldwijd inmiddels meer dan 55.000 auto’s met het merkembleem van Polestar rond en wij breiden het gamma in de komende 3 jaar uit met 3 nieuwe modellen”.

Polestar02goodwood2

Het productportfolio wordt in eerste instantie uitgebreid met de Polestar 3, de elektrische sportieve SUV op basis van de nieuwe Volvo XC90. Dit model zal in oktober gelanceerd worden en krijgt een rijbereik van 600 kilometer. Polestar heeft er hoge verwachtingen van omdat met met de ‘3’  de lucratieve SUV markt betreden wordt. Om maximaal te kunnen scoren op het Noord Amerikaanse continent, zal dit model lokaal (in een fabriek van Volvo) gebouwd gaan worden. De Polestar 4 wordt naar verwachting in 2023 gelanceerd en zit qua formaat (waardoor de carrosseriehoogte) tussen de ‘2’ en de ‘4’ in. De Polestar 5 is ook al in een vergevorderd stadium van ontwikkeling en wordt naar verwachting in 2024 gelanceerd. Een prototype van dit bijna 900 pk sterke model maakt zijn opwachting tijdens het 2022 Goodwood Festival of Speed. Daar toont Polestar ook de 02 conceptstudie voor een elektrische open sportwagen (zie fotoserie).

Polestar02goodwood10

Mike Whittington, Head of Global Sales bij Polestar, zegt: “Onze order intake is op recordhoogte en vertegenwoordigt momenteel een niveau van meer dan 75.000 exemplaren op jaarbasis, waardoor wij in een sterke positie verkeren als de onderdelenvoorziening normaliseert. Met zowel de Polestar 3 als de Polestar 4 in het verschiet, zijn wij bovendien klaar om een leidende rol te spelen in de elektrificatie van het lucratieve premium SUV segment. Met een voor deze 2 modellen geplande productiecapaciteit van meer dan 290.000 exemplaren per jaar in 2025, krijgen wij de mogelijkheid om snel op te schalen en om nieuwe klanten aan ons merk te binden”. Ter vergelijking: vorig jaar verkocht Polestar slechts 29.000 auto’s.

Reageren is niet mogelijk.