Nieuwe Kia Sportage scoort 5 sterren bij Euro NCAP

0

De nieuwe Kia Sportage heeft de maximale veiligheidsscore van 5 sterren ontvangen van Euro NCAP, Europa’s vooraanstaande, onafhankelijke testinstantie voor de veiligheid van auto’s. De Koreaanse SUV scoorde hoge cijfers op alle testonderdelen.

De Sportage werd net als alle andere auto’s die Euro NCAP onder de loep neemt beoordeeld in 4 categorieën: bescherming van volwassen inzittenden, bescherming van inzittende kinderen, veiligheidsassistentie en bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor de veiligheid van volwassen inzittenden noteerde de Sportage een indrukwekkende score van 87 procent. Euro NCAP onderstreepte daarbij hoe stabiel de passagiersruimte bleef in de frontale offset-test. Euro NCAP maakte melding van een goede bescherming van de knieën en het dijbeen van zowel de bestuurder als de voorpassagier, ongeacht de grootte van de inzittenden of de zitpositie. Bij de proef voor de bescherming van de inzittende kinderen behaalde de Sportage een waardering van 86 procent. Dit betekent dat de impact op alle belangrijke lichaamsdelen van zowel de 6- als de 10-jarige dummy werd geminimaliseerd.

De veiligheidsassistentiesystemen van de Sportage werden beoordeeld met een score van 72 procent. Euro NCAP benadrukte daarbij de prestaties van de Intelligent Speed Limit Assist (die werkt op basis van cameratechnologie) en Lane Keeping Assist systemen. Het autonome noodremassistentie was goed voor een score van 66 procent voor de veiligheid van kwetsbare weggebruikers, waarbij testers specifiek melding maakten van de herkenning van fietsers door het systeem.

Aan de basis van de positieve testresultaten ligt het nieuwe N3-platform waarop de Sportage is gebouwd. Dit platform heeft een ‘multi-load path’-structuur die regelt hoe botsenergie door de auto wordt geabsorbeerd in het geval van een aanrijding. Daardoor wordt het binnendringen van objecten in de passagiersruimte tot een minimum beperkt. De bescherming van de inzittenden is verder verbeterd dankzij een nieuwe, versterkte lichtgewicht carrosseriestructuur met een hoge torsiestijfheid.

Met het nieuwe model introduceert Kia een Multi-Collision remassistentie (MCB) en een Centre Side Airbag, waarmee het totaal aantal airbags op 7 komt. De Sportage wordt ook geleverd met een reeks passieve en actieve veiligheidsystemen en DriveWise, en de nieuwste Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) van Kia. Die maken van de Sportage één van de veiligste SUV’s in zijn klasse. In het geval van een aanrijding, of op verzoek van de gebruiker, waarschuwt het eCall systeem van de auto automatisch de hulpdiensten en informeert hen over de locatie van de auto, om de hulp te versnellen.

“De nieuwe Sportage is de moderne opvolger van één van de meest iconische modellen van Kia en is ons bestverkochte model tot dusver dit jaar in Europa”, verklaart Alexandre Papapetropoulos, directeur of Product & Pricing van Kia Europe. “Het doel om het veiligheidsniveau van de auto nog verder te optimaliseren, was vanaf het begin bepalend voor het ontwikkelingsproces. Met een Euro NCAP score van 5 sterren kunnen nieuwe Sportage klanten er zeker van zijn dat de robuuste structuur en moderne assistentietechnologieën de veiligheid van de inzittenden en andere weggebruikers in alle situaties maximaliseren”.

De vijfde generatie Sportage heeft sinds zijn introductie al indrukwekkende verkoopcijfers laten zien. Dit jaar zijn er al meer dan 60.000 exemplaren van verkocht in Europa. De plug-in hybride versie was goed voor 27 procent van de verkopen. “Dankzij zijn sterke combinatie van elektrische aandrijving, bruikbaarheid en gebruiksgemak is de Sportage een sterk aanbod in de klasse van de geëlektrificeerde SUV modellen”, zo meldt Kia in haar persbericht. Het van nature kritische Autointernationaal kan daar weinig op afdingen.

Reageren is niet mogelijk.