Ford moet 1,7 miljard dollar betalen na ontwerpfout met te dun dak

0

Ford heeft van een Amerikaanse jury te horen gekregen dat zij meer dan 1,7 miljard dollar moet betalen vanwege een ongeval in 2014 waarbij een echtpaar uit Georgia om het leven kwam. Dat heeft de advocaat van de familie van de slachtoffers laten weten.

Volgens de raadsman hebben de juryleden hun oordeel over de schadevergoeding uitgesproken na een 2 weken durend proces in de rechtbank van Lawrenceville in de staat Georgia. Maar het vonnis is niet terug te vinden in gerechtelijke stukken en Ford heeft zelf nog niet gereageerd.

Het ongeluk gebeurde toen de auto waar het echtpaar in zat, een F-250 pick-up uit 2002, een klapband kreeg. Vervolgens kantelde de Ford. Daardoor werden de 2 inzittenden verpletterd omdat het dak van de pick-up niet sterk genoeg was om het gewicht van het voertuig te dragen.

De familie van de slachtoffers betoogde in de rechtszaal dat Ford wist dat het daken van de F-250 te dun is om inzittenden te beschermen in het geval de auto op zijn kop zou komen te liggen. Maar het autoconcern zou hebben verzuimd consumenten hiervoor te waarschuwen. Het gewraakte dak ontwerp zou tot 2016 in auto’s zijn verwerkt. De affaire lijkt op die van de Ford Pinto uit begin jaren zeventig. De autofabrikant wist dat de benzinetank op een zeer kwetsbare plek was gemonteerd en bij een aanrijding van achter kon open scheuren. Toch nam Ford niet de moeite het ontwerp aan te passen. De autofabrikanten beredeneerde dat de kosten daarvan altijd hoger zouden zijn dan van schadevergoedingen die aan slachtoffers betaald zouden moeten worden indien de Pinto daadwerkelijk in brand zou vliegen na een open gescheurde benzinetank.

Dat Ford flink in de buidel lijkt te moeten tasten bij deze rechtszaak betekent niet dat de familie van de slachtoffers zoveel geld overgemaakt krijgt. In Georgia gaat driekwart van dit soort geldsommen altijd naar de staat. De rest wordt verdeeld tussen de eisende partij en advocaten. Het verleden leert daarnaast dat hele grote schadevergoedingen in hoger beroep vaak ook nog worden verlaagd.

Reageren is niet mogelijk.