Groen licht voor doorstart SsangYong

0

Een rechtbank in Seoel keurde vrijdag het reorganisatieplan van SsangYong goed dankzij “overweldigende” steun van schuldeisers en andere gerelateerde partijen. Dit maakt de weg vrij  voor de autofabrikant om zijn zaken weer op de rails te krijgen.

De goedkeuring, die een maand nadat SsangYong zijn herstructureringsplan bij de rechtbank van Seoul had ingediend, kwam, betekent in feite groen licht voor het bod van een lokaal consortium om de met schulden beladen autofabrikant te kopen. In juni koos de rechtbank het consortium, geleid door chemie-naar-staal bedrijf KG Group, als de exclusieve bieder om SsangYong over te nemen.

“De crediteurenbanken, onderaannemers en aandeelhouders van SsangYong hebben overeenstemming bereikt over het voorgestelde schuldenregelingsplan van de autofabrikant tijdens een vergadering die werd voorgezeten door de rechtbank”, aldus de autofabrikant in een verklaring. SsangYong verwacht dat het in staat zal zijn om binnen dit jaar afscheid kan nemen van het door de rechtbank geleide programma voor schuldherschikking als alle geplande schuldbetalingen volgens schema zijn voltooid.

Volgens het plan zal SsangYong 237 miljard won ($ 177 miljoen) aan zijn schuldeisers in contanten betalen, hetgeen 13,97 procent is van de 393,8 miljard won die het bedrijf verschuldigd is aan onderaannemers, en 5,43 procent van de 136,3 miljard won die de autofabrikant aan schuld bij haar Indiase moedermaatschappij Mahindra uit heeft staan. SsangYong is van plan de resterende schuld aan onderaannemers en Mahindra om te zetten in aandelen. In het geval van dit Indiase moederbedrijf ondergaat het 2 rondes van omgekeerde aandelensplitsingen (1-voor-10 en 1-voor-3,6) na voltooiing van de schuld-aan-equity-ruil. Het zal Mahindra’s belang in SsangYong fors verlagen.

Het KG-consortium zal naar voren komen als de grootste aandeelhouder met een belang van 61 procent in de in SUV modellen gespecialiseerde autofabrikant. Het bedrijf bood de prijs van 335,5 miljard won voor SsangYong, dat sinds 15 april 2021 onder curatele staat, nadat Mahindra er niet in slaagde een investeerder aan te trekken te midden van de Covid-19-pandemie en de verslechterende financiële status .Het consortium betaalde onlangs al het overnamegeld aan SsangYong en nog eens 30 miljard won voor de betaling van de schuld die de autofabrikant verschuldigd is aan zijn onderaannemers. Het rehabilitatieplan omvat ook het claimemissieplan van het KG-consortium om 564,5 miljard won op te halen voor aanvullende schuldbetaling door SsangYong en voor werkkapitaal.

SsangYong heeft de afgelopen 10 jaar 2 rondes van curatorschap ondergaan. Het in China gevestigde SAIC Motor verwierf in 2004 een belang van 51 procent in SsangYong, maar deed in 2009 afstand van de controle over de autofabrikant na de wereldwijde financiële crisis. SsangYong werd in 2009 onder curatele gesteld. In 2011 verwierf Mahindra een belang van 70 procent in SsangYong voor 523 miljard won en heeft nu een belang van 74,65 procent in de autofabrikant. De handel in SsangYong-aandelen is opgeschort sinds 21 december 2020. KPMG Samjong weigerde zijn goedkeuring te geven over het financiële rapport voor 2021 vanwege snel oplopende verliezen. SsangYong boekte tot en met 2021 gedurende zes opeenvolgende jaren nettoverliezen.

Reageren is niet mogelijk.