Helaas: Renault Mégane E-Tech Electric is niet kinderziekte vrij

0

Hoe succesvol hij ook is, de nieuwe elektrische Mégane E-Tech is niet immuun voor kinderziektes. Sommige exemplaren kunnen namelijk een storing in hun airconditioningcompressor krijgen na een snelle lading. De oplossing voor dit euvel zal in september op afstand door Renault worden geïmplementeerd.

Het eerste Renault model op basis van het nieuwe CMF-EV platform, de Mégane E-Tech Electric, is aan het begin van zijn carrière dus niet immuun voor technische problemen. Terwijl de eerste leveringen pas in juni begonnen, zijn al zo’n 15 eigenaren het slachtoffer geworden van een immobilisatieprobleem. Na een snelle gelijkstroomoplading zaten ze inderdaad zonder airconditioning!

Sommigen hebben ook de berichten “batterijfout” of “batterij opladen onmogelijk” op hun digitale teller gezien, terwijl anderen een akoestische melding krijgen dat er een storing is: een gevolg dat verband houdt met het falen van de aircocompressor, waardoor dit onderdeel soms nu al vervangen moest worden. Maar het aantal exemplaren van de elektrische Mégane E-Tech dat deze storing heeft opgelopen, is gelukkig erg laag, en Renault heeft niet stilgezeten. Ze werkte aan een update, die in september op afstand (Over The Air) wordt uitgerold.

Alleen modellen die niet zijn uitgerust met een warmtepomp hebben last van dit probleem. Dit zou neerkomen op ongeveer 2.000 voertuigen, voornamelijk geleverd in Frankrijk. Bovendien treedt de storing alleen op onder specifieke omstandigheden, wat verklaart waarom deze niet werd gedetecteerd tijdens de talrijke validatietests vóór de start van de productie. De accutemperatuur moet tussen de 40 en 45 graden Celsius liggen en er moet een bepaalde tijd zijn verstreken tussen het moment dat het voertuig wordt aangesloten en het moment waarop het laden daadwerkelijk begint. Het gebeurt ook meestal na een lange rit op de snelweg bij warm weer en alleen bij snel opladen.

Als jij snel moet opladen en jouw elektrische Mégane E-Tech heeft geen warmtepomp, dan raadt Renault aan om in afwachting van de update de airconditioning aan te laten staan. Om dit te doen, moet jij, zodra het opladen is begonnen, in de auto gaan zitten en de deuren sluiten zonder ze te vergrendelen, 2 seconden op het centrale scherm drukken om het te activeren en vervolgens op de A/C-knop drukken. Deze procedure om gedeeltelijk opnieuw op te starten moet sowieso plaatsvinden als het bijvullen van elektriciteit langer dan 40 minuten duurt. Echter, als jij bent aangesloten op jouw thuislader of op een zwakstroomterminal, dan is deze voorzorgsmaatregel overbodig.

Het is een klep die het batterijkoelcircuit verbindt met het airconditioningcircuit die de neiging heeft om in een ruststand te gaan wanneer een Mégane E-Tech Electric zonder warmtepomp snel wordt opgeladen. De aircocompressor loopt dan het risico in sommige gevallen leeg te lopen, waardoor hij zijn smering verliest en waardoor er een onherstelbare beschadiging kan optreden (vandaar de aanwezigheid van ijzervijlsel in de leidingen). De aanpassing is al bijna klaar en wordt momenteel gevalideerd. De update zal gericht zijn op het herzien van de besturing van deze klep en de strategie voor het koelen van het voertuig. Met de aangedragen tijdelijke oplossing kan beschadiging van de compressor worden voorkomen, aangezien het airconditioningcircuit altijd open blijft.

Renault hoopt dat dit palliatief niet langer dan drie tot vier weken zal worden gebruikt. De levering van mogelijk getroffen exemplaren die al in het distributie proces zitten, wordt niet opgeschort, maar auto’s die nog in de Douai fabriek zijn, zullen eind augustus profiteren van de update. Voor wat betreft de exemplaren van de Mégane E-Tech Electric die zijn uitgerust met de warmtepomp: het is niet deze technologie die hen beschermt tegen het probleem, maar zij hebben gewoon een andere regelsoftware voor de airconditioning.

Reageren is niet mogelijk.