Huwelijkscrisis tussen Nissan en Renault lijkt voorbij

0

Renault en haar Japanse alliantiepartner Nissan gaan op 1 februari hun nieuwe samenwerking bekendmaken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een niet nader genoemde bron.De 2 autofabrikanten, die via een onderlinge aandelenparticipatie nauw met verbonden zijn, onderhandelen al maanden over de manier waarop de alliantie kan worden voortgezet.

De samenwerking tussen de 2 autofabrikanten staat al lange tijd onder druk. Nissan vindt het aandeel van 43 procent dat de Franse autofabrikant heeft te groot. Dit zou verlaagd moeten worden naar 15 procent. Daarmee wordt het belang gelijk aan het aandeel dat Nissan in Renault heeft. Dat moet er voor zorgen dat de samenwerking gelijkwaardiger wordt.

De onderhandelingen hebben onder meer lang geduurd vanwege onenigheid over het delen van intellectuele eigendom op het gebied van elektrische auto’s. Ook wil Nissan garanties dat het ‘verbrandingsmotoren bedrijfsonderdeel’ dat Renault gaat verzelfstandigen, en waarin het Chinese Geely mogelijk gaan participeren, geen gebruik gaat maken van knowhow van de Japanners.

De 2 autofabrikanten overleggen al sinds oktober vorig jaar over een nieuwe samenwerkingsvorm. Als teken van goede wil reisde Renault topman Luca de Meo toen naar Japan om Nissan-topman Makoto Uchida te ontmoeten.

Reageren is niet mogelijk.