Volkswagen Groep kan geen warmtepompen leveren

0

Volkswagen, Audi, Cupra en Skoda kunnen op dit moment geen warmtepompen inbouwen in hun elektrische MEB modellen. De reden is de halfgeleidercrisis.

De autofabrikant uit Wolfsburg levert momenteel alle ID modellen zonder de optionele warmtepomp. Dat bevestigt een woordvoerder van Volkswagen desgevraagd. De reden is het schaarse aanbod van halfgeleiders op de wereldmarkt. Modellen als de Audi Q4 e-Tron, de Cupra Born, Skoda Enyaq iV en Volkswagen ID.4 kunnen daardoor ook niet met een warmtepomp geleverd worden.

VolkswagenGroepElektrisch

De Volkswagen Groep hoopt binnenkort deze comfortvoorziening weer in haar assortiment op te kunnen nemen. Klanten van een elektrische Audi, Cupra, Skoda of Volkswagen die reeds betaald hebben voor een auto mét warmtepomp krijgen een deel van hun geld terug of kunnen rekenen op een overeenkomstige tegoedbon.

Ook als een elektrische auto geen warmtepomp heeft, kan hij natuurlijk wel verwarmd worden. Naast de elektrische stoel-, ruit- en stuurverwarming wordt hiervoor gezorgd door zogenaamde verwarmingsweerstanden. Net als bij een föhn kan daarmee zeer snel grote hitte worden gegenereerd. Verwarmingsweerstanden verbruiken echter veel elektriciteit.

 

Warmtepompen daarentegen werken als airconditioners, wat betekent dat ze een compressor en een verdamper hebben en onder de meeste omstandigheden veel efficiënter zijn dan verwarmingsweerstanden. Maar ze hebben ook wat meer tijd nodig om bijvoorbeeld een interieur op temperatuur te brengen.

Omdat verwarmingsweerstanden zoveel stroom verbruiken, kunnen warmtepompen in elektrische auto’s de actieradius vergroten. Dat is vooral een voordeel voor als er langere afstanden worden gereden. Nieuwe kopers van modellen als de Audi Q4 e-Tron, de Cupra Born, Skoda Enyaq iV en Volkswagen ID.4 worden nu dus opgescheept met auto’s met een relatief klein rijbereik.

Reageren is niet mogelijk.