1,6 miljard euro winst voor Renault Groep

0

De Renault Groep heeft afgelopen jaar 1,6 miljard euro winst gemaakt met haar lopende activiteiten. Het afstoten van de Russische divisie kostte het bedrijf echter 2,3 miljard euro. Renault lijdt hierdoor een verlies van 700 miljoen euro. In 2021 kon er een winst van 967 miljoen euro in de boeken worden bijgeschreven.

De omzet van de Renault Groep groeide in 2022 met 11,4 procent naar 46,4 miljard euro, terwijl de operationele marge toenam van 1,2 miljard euro in 2021 naar 2,6 miljard euro vorig jaar. Dat was 5,6 procent van de omzet. Renault omschrijft dit resultaat als “een record operationele marge per voertuig”. De Franse autofabrikant was daardoor in staat om een dividend uit te keren (€0,25 per aandeel), iets wat sinds 2019 niet meer was voorgekomen.

RenaultResultaten

Ook de orderboeken hebben volgens de Renault Groep momenteel een recorddikte. De verkoop in de 5 belangrijkste Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk) ging 9 procent omhoog. Vooral de Mégane E-Tech Electric doet het goed. In 2022 verkocht Renault ruim 33.000 exemplaren van de elektrische hoge hatchback die halverwege het jaar zijn introductie had. Van de eveneens elektrische Dacia Spring wist het Franse autoconcern 75 procent meer exemplaren te verkopen, namelijk 48.900 exemplaren.

Toch verkocht de Renault Groep vorig jaar 5,9 procent minder auto’s, namelijk 2.051.174 exemplaren (van de merken Alpine, Dacia en Renault). Dat komt doordat de Clio aan glans heeft verloren en modellen als de Espace, Scénic, Talisman en de ‘gewone’ Mégane aan het eind van hun levenscyclus zijn beland. Bij topman Luca de Meo (foto) kan dat de pret niet drukken. Hij spreekt van “een van de snelste turnarounds uit de autogeschiedenis”.

DeMeoLucaRenaultParijs3

Ondanks de goede resultaten dringt De Meo er bij leiders van de Europese Unie op aan om een concurrerend industriebeleid voor de auto-industrie op te zetten. Daarvan is nu geen sprake. De Europese Unie laat autofabrikanten hoge kosten maken om met hun modellen die voorzien zijn van een verbrandingsmotor aan de Euro 7 emissienorm te kunnen voldoen. Die maken nog steeds een meerderheid van de verkopen uit. Chinese autofabrikanten voeren in Europa echter overwegend elektrische modellen waardoor zij ‘Euro 7′ niet als kostenpost hebben. Dat geeft hen een niet te onderschatten concurrentievoordeel.

Dit jaar streeft de Renault Groep naar een operationele marge van 6 procent en naar een “automotive free cash flow” van minimaal 2 miljard euro. De Meo hoopt ook te profiteren van de goede commerciële start van Austral en van de stijging van de restwaarde van zijn auto’s. Dit neemt niet weg dat Renault volgens de topman last zou hebben van enkele onzekerheden op de korte en middellange termijn: “Wat ons zorgen baart, is dat de markt voor elektrische auto’s niet explodeert. Er is nog geen autonome vraag en dit betekent dat er steun van de overheid nodig is”.

 

Reageren is niet mogelijk.