Doek valt voor Smart Fortwo

0

Wie nog een Smart Fortwo wil, moet opschieten. De orderboeken sluiten in april en rond de jaarwisseling loopt het laatste exemplaar van de band.

Met de herpositionering van het merk Smart, dat in de toekomst een samenwerkingsproject zal zijn van Mercedes en de Chinese autofabrikant Geely, werd het duidelijk dat de dagen van de Fortwo geteld waren. De productie van de Forfour, die samen met Renault werd gebouwd als zustermodel van de Twingo Electric in Slovenië, was in 2021 al stopgezet.

Eveneens in 2021 verkocht Daimler de Franse Smart fabriek in Hambach aan de Britse terreinwagen fabrikant Ineos, die daar sinds juli 2022 de Grenadier terreinwagen laat bouwen. De productie van de Fortwo loopt aldaar tot medio 2024 door. Door massale stakingen bij Smart leverancier Hambach Automotive Exteriors in het najaar van 2022 zijn de levertijden voor de kleine elektrische auto opgelopen tot circa 12 maanden. Dienovereenkomstig zal Smart alleen nog maar bestellingen voor de Fortwo accepteren als die uiterlijk eind april geplaatst worden. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat alle orders nog kunnen worden verwerkt voor het einde van de productie.

Wie speculeert op een opvolger van de Smart Fortwo zal waarschijnlijk tot 2025 moeten wachten. Het valt nog te bezien hoeveel de kleine auto, waarschijnlijk #2 genaamd, gemeen heeft met de huidige Fortwo. Door de productieperikelen ziet Smart af van een uitzwaai editie van de elektrische 2-zitter.

Reageren is niet mogelijk.