Kabinet overweegt herinvoering alcoholslot

0

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers overweegt namens de regering Rutte IV de herinvoering van het beruchte alcoholslot. Reden is dat steeds meer mensen achter het stuur kruipen terwijl zij onder invloed zijn van drank en/of drugs. Dat aantal blijft toenemen.

“De mogelijke herinvoering is een goed idee”, zo vindt voorzitter Martin Damen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Hij betoogt dat, ondanks de afschaffing van de maatregel in 2015, de effectiviteit van het slot wel degelijk bewezen is. Zo zou het beter werken dan het ontzeggen van de rijbevoegdheid of het intrekken van het rijbewijs.

Volgens Damen zou de toename van het aantal bestuurders dat onder invloed is tevens te maken kunnen hebben met het feit dat er minder wordt gehandhaafd. “Het alcoholslot werkt alleen maar als er veel wordt gecontroleerd”, zegt hij. “Je moet namelijk gepakt worden met veel drank op voordat je een alcoholslot opgelegd kan krijgen. De handhaving gaat dus hand in hand met het alcoholslot”.

Momenteel worden bestuurders die betrapt worden met het rijden onder invloed zwaar beboet, maar daar blijft het meestal bij. Tot 2015 was er dus het alcoholslot, maar dat werd door de D66 rechter afgeschaft omdat het een te ingrijpende maatregelen zou zijn, die weinig rekening hield met persoonlijke omstandigheden. Volgens Damen ligt daar ruimte voor verbetering: “Als een strafrechter er nu naar kan kijken, die gewoon rekening kan houden met persoonlijke omstandigheden, dan moet dat wel goed komen. Daar denkt de minister (VVD) nu ook aan”.

Het alcoholslot was bedoeld voor mensen die met een alcoholpromillage tussen de 1,3 en 1,8 in hun bloed achter het stuur kropen. Werd men daarmee gepakt, dan kregen ze de montage van een alcoholslot in hun auto opgelegd én een aantekening op het rijbewijs. Het alcoholslot werd eens in de 6 weken uitgelezen en diende 2 jaar in de auto te blijven zitten. Bestuurders met een dergelijke aantekening mochten ook alleen met auto’s rijden die een alcoholslot aan boord hadden.

Reageren is niet mogelijk.