Meer dan dubbel zo groot verlies voor Aston Martin

0

Valutakosten en hoge uitgaven vanwege rentebetalingen over schulden hebben bij Aston Martin voor een megaverlies van 495 miljoen Britse pond (557 miljoen euro) gezorgd.

Dat is meer dan het dubbele van de 213,8 miljoen pond waarmee de Britse fabriek van exclusieve sportieve auto’s in 2021 in het rood eindigde. Aston Martin heeft naar eigen zeggen in 2022 ook veel last gehad van wisselkoersverliezen bij de verkoop van zijn auto’s. Verder liepen de uitgaven voor de marktintroductie van het nieuwe Valkyrie model gierend uit de hand. Deze hyper sportwagen (zie foto) kost in Nederland 3,2 miljoen euro.

Aston Martin gaat momenteel gebukt onder een zware schuldenlast. Die leidt tot hoge rentekosten. Ook waren er leveringsproblemen met de Valkyrie, volgens Aston Martin de snelste straatauto ter wereld. De voormalige sponsor van Max Verstappen en het favoriete automerk van James Bond zegt ook auto’s geleverd te hebben aan Zwitserse klanten, maar de betreffende dealers zouden het geld in hun zak hebben gestoken. Daarover loopt momenteel een rechtszaak.

Lichtpuntje is dat Aston Martin de omzet wel met 26 procent wist op te krikken tot 1,4 miljard Britse pond. Dat is te danken aan hogere verkopen. Aston Martin verkocht vorig jaar 6.412 auto’s, oftewel 4 procent meer exemplaren dan in 2021. Gelet op het feit dat in 2022 de levering van de DBX, het eerste SUV model van het merk, goed op gang is gekomen, is dit resultaat tot tegenvallend. Aston Martin heeft tot nu toe weliswaar duizenden bestellingen voor dit type kunnen noteren, maar als tegelijkertijd de sportwagenverkopen kelderen, dan is het dweilen met de kraan open.

Topman Lawrence Stroll, die fors heeft ingegrepen om het bedrijf weer winstgevend te maken, kijkt ondanks het verlies positief terug. De autofabrikant was in het laatste kwartaal van 2022 wel winstgevend en de orderportefeuille liep goed vol. “Nu het zware werk achter de rug is, zijn wij klaar om de resultaten van deze transformatie te zien, te beginnen in 2023”. Aston Martin verwacht dit jaar 7.000 auto’s te verkopen en wil in 2025 op een afzetniveau van 10.000 exemplaren zitten.

Reageren is niet mogelijk.