BYD stuurt prijspakker Dolphin naar Europa

0

De Chinese fabrikant van (deels) elektrische auto’s BYD lanceert in juni de Dolphin in Europa. Als startprijs wordt 30.000 euro genoemd. Daarmee werpt BYD landgenoot MG de handschoen toe. Diens ‘4’ is verkrijgbaar vanaf 32.285 euro. De Dolphin gaat het goedkoopste model worden dat BYD in Europa op de markt brengt.

Het prijsverschil Dolphin met de huidige instapper van BYD, de 42.998 euro kostende Atto 3, is aanzienlijk. Met de Dolphin kan BYD dus een hele nieuwe klantengroep bereiken. Het model gaat bovendien opereren in een prijsklasse waar de concurrentiedruk lager is dan in het segment waar BYD actief is met de Atto 3. Het is dus goed denkbaar dat de Dolphin het best verkopende model van het Chinese merk in Europa gaat worden.

BYDdolphin2

BYD wil in juni, als de Dolphin dus in Europa op de markt komt, actief zijn “op alle belangrijke markten”. De verkoop begon in Noorwegen, Zweden en de Benelux, gevolgd door Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Spanje werd vorige maand toegevoegd en Italië is in de komende maanden aan de beurt, zo laat Pere Brugal, hoofd verkoop BYD Europe, weten. Hij bevestigt de analyse van Autointernationaal dat de Dolphin waarschijnlijk het populairste model zal worden bij Europese klanten.

Brugal voegt daar aan toe dat de Dolphin waarschijnlijk het beste zal verkopen in Zuid-Europa omdat het ontbreken van vierwielaandrijving zijn aantrekkingskracht in Scandinavische landen kan beperken. Voor de genoemde basisprijs van 30 mille krijgt de klant een versie met een 45 kWh batterij. De uitvoering met een 60 kWh batterij in combinatie met een extra royale uitrusting gaat 38.000 euro kosten. Die grotere zogeheten Blade accu biedt een actieradius van 427 km. De 60 kWh uitvoering komt als eerste op de markt. Pas daarna volgt de ’30 mille versie’.

BYDdolphin3

De over voorwielaandrijving beschikkende en 4,29 meter Dolphin is een hatchback die op de grens van het B- en C-segment gaat opereren en die gebaseerd is op het zogeheten e-Platform 3.0 van BYD dat ook onder de Atto 3 te vinden is. Met zijn wielbasis van 2,70 meter is het model niet alleen een concurrent voor de MG4 maar ook voor de Renault Mégane Electric en de Volkswagen ID.3 plus diens derivaat Cupra Born. Snelladen kan met maximaal 88 kW en een warmtepomp is standaard, evenals Vehicle to Load (V2L)-techniek die het opladen van andere apparaten met maximaal 3,3 kW mogelijk maakt.

Het interieur van de Dolphin wordt door de pers omschreven als “ruim, praktisch en mooi afgewerkt”. Rijden doet de nieuwe instapper van BYD “stil en comfortabel”. De bagageruimte van de Dolphin is met 345 liter iets kleiner dan die van de MG 4 (350 à 363 liter), de Renault Mégane Electric (440 liter) en de Volkswagen ID.3 (385 liter). Gooi je de achterbank leuning plat, dan biedt de BYD 1.310 liter aan stouw capaciteit. De Dolphin beschikt over 16 of 17 inch lichtmetalen velgen en het exterieur is in 2 tinten uitgevoerd. Daarvoor biedt BYD de keuze uit 7 kleurcombinaties.

BYDdolphin4

De 5-persoons Dolphin, die een 204 pk sterke elektromotor in het vooronder heeft en in 7 seconden naar 100 km/u kan sprinten, zal vanaf juni onder andere kunnen worden bewonderd in de zogeheten stores van het merk in Amsterdam en Rotterdam. Zijn topsnelheid bedraagt 160 km/u. De Dolphin beschikt standaard over met vegan leer beklede, verwarmbare sportstoelen. De bestuurderszetel is 6-voudig elektrisch verstelbaar; het exemplaar van de bijrijder 4-voudig. De Dolphin wordt, afhankelijk van de uitvoering, ook leverbaar met een groot glazen panorama dak.

Zaken als Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Braking, Rear Collision Warning, Rear Cross Traffic Alert, Rear Cross Traffic Brake, Lane Departure Prevention en Emergency Lane Keeping Assist zijn standaard. Hetzelfde geldt voor intelligente adaptieve cruise controle en een 360 graden camera. Het dashboard zal met zijn zwierige en opvallend speelse lijnen evenwel niet ieders kopje thee zijn. Een pluspunt is echter dat het forse infotainmentdisplay net als bij de Atto 3 zowel verticaal als horizontaal geplaatst kan worden. De rijrichting kiest de bestuurder met een schakelaar die is ondergebracht in de middentunnel.

BYDdolphin6

De import wordt verzorgd door Louwman dat naam en faam heeft opgebouwd met de distributie van auto’s van Toyota en Lexus.

 

 

Reageren is niet mogelijk.