Maybach op z’n Scandinavisch: Volvo EX90 Excellence

0

Volvo heeft in China een Excellence uitvoering van haar nieuwe EX90 gepresenteerd. Die levert zijn middelste zitplaats achterin plus zijn derde rij stoelen in ten gunste van limousinecomfort voor 2 achter passagiers.

De op de autotentoonstelling van Shanghai gepresenteerde, opulente Excellence uitvoering van de standaard bepaald niet armetierig uitgevoerde onderscheidt zich van de mindere goden uit het gamma met een 2-kleurige lak. Dat is in de autowereld meestal een duidelijke verwijzing naar luxe van topklasse niveau. Verder is de EX90 Excellence voorzien van speciale, enorme 22 inch lichtmetalen velgen.

VolvoEX90excellence

Toch zit het lekkerste binnenin. Of zoals Volvo het zelf in haar persbericht formuleert: “Neem plaats achterin, waar de echte verandering zit”. Daar zie je inderdaad dat de centrale zitplaats achterin plus de 2 noodzitjes in de kofferruimte plaats hebben gemaakt voor 2 fauteuils (compleet met zachte kussentjes) en een koelkast. Daarin kan men een champagnefles kwijt, maar natuurlijk ook gewoon een fles Spa Blauw.

Volvo EX90 Excellence

De passagiers achterin beschikken daarnaast over een aanraakgevoelig, houten paneel om de zetelverwarming (met keuze uit 3 niveaus) en de massagefunctie (5 niveaus) te regelen. De kristallen knop van Orrefors in het midden van dat display dient dan weer als geurdispenser voor het verspreiden van parfum door het interieur. Het ornament is in staat om tot 3 verschillende luchtjes de atmosfeer in te sturen. Een soort Ambi Pur dus, maar dan ‘premium’.

Volvo EX90 Excellence

SunLike technologie, die voor een aangenamer licht aan boord zorgt, is ook aanwezig. Leer vind je overigens niet in deze topuitvoering van de EX90 reeks. In plaats daarvan zit men op wol of op een materiaal dat Nordico heet en dat is vervaardigd uit onder meer textiel, gerecyclede PET flessen en biologisch materiaal uit bossen in zowel Zweden als Finland. Een Bowers & Wilkins High Fidelity-audiosysteem met Dolby Atmos zorgt voor de finishing touch. In de hoofdsteun zijn luidsprekers geïntegreerd.

Volvo EX90 Excellence

Voor de rest zijn er geen verschillen met de ‘gewone’ EX90. Zijn 2 elektromotoren, samen goed voor 517 pk en 910 Nm, worden gevoed door een batterij van 111 kWh. Die capaciteit is voldoende groot voor een rijbereik van 580 km.

Volvo EX90 Excellence

Volvo heeft nog geen prijzen genoemd voor de Excellence van de EX90. Voor de beeldvorming: de reeds behoorlijk luxueus uitgevoerde Ultra en Performance Ultra uitvoeringen kosten respectievelijk 99.195 euro en 104.195 euro. De EX90 Excellence komt als eerste in China op de markt. Dat land is de grootste afzetmarkt voor auto’s waarin men wordt gechauffeerd.

Volvo EX90 Excellence

 

Reageren is niet mogelijk.