Skoda maakte in 2023 veel meer winst

0

Skoda heeft in 2023 een recordomzet van 26,5 miljard euro gerealiseerd; een toename van ruim 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De winst steeg nog harder, namelijk met 182 procent tot 1,8 miljard euro. Daardoor zag de Tsjechische autofabrikant haar winstmarge groeien van 3 procent in 2022 tot 6,7 procent afgelopen jaar.

Wereldwijd leverde Skoda afgelopen jaar 866.800 auto’s af aan klanten; een stijging van 18,5 procent. Met 81.700 exemplaren was de Enyaq het modeltype met het hoogste groeipercentage (+52,1 procent). Deze Skoda behoort daarmee in veel Europese markten, waaronder Nederland, tot de populairste elektrische auto’s.

SkodaResultaten2023

Skoda meldt dat de positieve financiële resultaten te danken zijn aan een gemoderniseerde modellenprogramma. De Tsjechische autofabrikant schrijft in het persbericht dat zij het afgelopen jaar haar portfolio aanzienlijk vernieuwd, met onder meer de gefacelifte Scala (foto) plus Kamiq en de introductie van nieuwe edities van de topmodellen van : de Kodiaq, Superb en Superb Combi. Formeel klopt dat, maar deze modelvernieuwingen zullen (als het goed is) pas dit jaar een bijdrage gaan leveren aan de resultaten. Nee, dat Skoda haar winstmarge in 2023 heeft weten op te voeren, is natuurlijk vooral te danken aan het feit dat zij in staat was hogere prijzen voor haar auto’s te vragen. Maar dat meldt de Tsjechische autofabrikant blijkbaar liever niet.

Skoda breidde in 2023 haar mondiale voetafdruk continu verder uit naar nieuwe groeimarkten. Zo debuteerde de Volkswagen dochter afgelopen jaar op de automarkt van Vietnam. Dit land biedt veelbelovende groeimogelijkheden en fungeert als toegangspoort tot de dynamische ASEAN regio voor Skoda. Bovendien heeft Skoda zijn terugkeer naar Kazachstan aangekondigd, waar het Tsjechische merk de Kodiaq, de Kamiq, de Karoq en de Octavia gaat leveren. Deze modellen gaan lokaal in Kostanay geassembleerd worden.

SkodaElroq

De wereldpremière van de Elroq vindt later dit jaar plaats. Met dit model zet Skoda de transitie naar elektrische mobiliteit voort. Na de Elroq volgen nog 5 andere elektrische modellen, waaronder de Epiq. Beide zijn SUV types en komen onder de Enyaq in het gamma. De Elroq wordt Skoda’s eerste elektrische model dat zich van de rest van het gamma onderscheidt door de Modern Solid designtaal. Afgelopen week werd bericht dat de introductie van de Epiq gepland staat voor 2025. Deze zogeheten betaalbare elektrische SUV gaat in Nederland ongeveer 27.500 euro kosten.

 

Reageren is niet mogelijk.