De beste autoverzekering op reis? Dit is waar je op moet letten

0

Featured article
Plannen aan het maken voor de vakantie? Een lange roadtrip met de auto staat bij veel mensen hoog op het vakantielijstje. Om zo onbezorgd mogelijk de weg op te gaan, kun je het beste even een korte afslag naar je autoverzekering nemen. Hoe goed verzekerd ben je eigenlijk in het buitenland? Dit is waar je op moet letten.

Route uitgestippeld, bagage ingepakt, muziekje aan en gaan. Een roadtrip door een ander land is het ultieme gevoel van avontuur. Als je kilometers gaat toeren naar een nog onbekend eindpunt, is het fijn als je goed verzekerd bent. Ook op de weg zit een ongeluk immers in een klein hoekje. Zeker in het buitenland. De verkeersregels zijn soms anders, je vergist je in een haarspeldbocht of je rijdt schade bij het parkeren in een drukke stad.

De beste tips bij het afsluiten van een autoverzekering

Als je op reis gaat met je eigen auto, kun je niet zonder geschikte autoverzekering. Hier moet je op letten:

  1. Check de dekking van je autoverzekering

Schade met de auto? De autoverzekering dekt vaak een hoop. Ook in het buitenland. Wat de autoverzekering precies dekt, bepaal je grotendeels zelf. Als je een autoverzekering afsluit, kun je kiezen voor verschillende soorten dekkingen: de basisdekking WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), WA + Beperkt Casco en WA + Volledige Casco (deze wordt ook wel All Risk genoemd).

Welke dekking bij jou past, hangt vaak af van de auto waar je in rijdt. Een oude auto is vaak minder waard. Naast de dekking, kun je er ook voor kiezen je aanvullend te verzekeren op reis. Kies bijvoorbeeld voor een aanvullende dekking voor vervangend vervoer.

  1. Neem je groene kaart mee

De meeste autoverzekeringen bieden dekkingen in de landen die vermeld staan op de groene kaart. De groene kaart is het internationale verzekeringsbewijs voor de auto. De groene kaart is trouwens in veel gevallen helemaal niet groen, maar wit. Het is verstandig om je groene kaart mee te nemen in de auto. Dat is in sommige landen verplicht. Houd er rekening mee dat een kopie van de groene kaart niet altijd voldoet en dat er om het origineel gevraagd kan worden.

  1. Check het dekkingsgebied van je verzekering

Vaak kun je zelf kiezen in welke gebieden je verzekerd wil zijn. Niet elke verzekering is namelijk geldig in hetzelfde land. Je kiest je eigen dekkingsgebied. Je kunt kiezen uit Nederland, Europa of werelddekking. Soms is dat inclusief of exclusief je eigen woonplaats, of bijvoorbeeld inclusief of exclusief de Verenigde Staten en Canada.

Bekijk dus goed waar je op vakantie heen gaat en stem daar je autoverzekering en pechhulp op af. Zo betaal je niet onnodig veel en weet je zeker dat je ter plaatse goed verzekerd bent.

Menno Dijcks, autoverzekering expert bij Independer: “Let op dat het dekkingsgebied soms verschilt per verzekering. Het dekkingsgebied voor je autoverzekering of pechhulp kan anders zijn dan het dekkingsgebied van je reisverzekering. Goed om dit vooraf even te controleren. Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan.”

  1. Vergeet de groene kaart voor de caravan niet

In sommige landen heb je een apart verzekeringsbewijs nodig voor een aanhangwagen of caravan. Dat is bijvoorbeeld het geval in Spanje, Polen en Duitsland. Als je zo’n groene kaart aanvraagt bij je verzekeraar, check dan meteen even of je caravan of aanhanger goed verzekerd is.

  1. Controleer ook je andere verzekeringen

Als je op vakantie gaat naar het buitenland is een rondje verzekeringen sowieso een goed idee. Check daarbij niet alleen je autoverzekering, maar ook of jijzelf, je reisgenoten en bagage goed verzekerd zijn. Met een goede reisverzekering ben je al een heel eind op weg. Naast je zorgverzekering dekt de reisverzekering medische kosten en schade bij verlies, diefstal of een ongeluk.

Ook een rechtsbijstandverzekering is geen overbodige luxe. Een rechtsbijstandverzekering kan uitkomst bieden als je een probleem hebt in een ander EU-land. Denk aan letselschade of een conflict na een ongeluk. Alles gecheckt? Dan is de weg vrij voor een onbezorgde roadtrip. Fijne reis!

Reageren is niet mogelijk.