Nieuwstelex

0

+++ De AUTOBRANCHE kan tevreden terugkijken op de eerste maanden van 2016. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de omzet van de sector in de eerste jaarhelft 7,5 procent hoger is uitgevallen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Het betekende de sterkste omzetstijging voor de sector sinds 2011. Volgens het CBS ging het in alle deelbranches beter dan een jaar eerder. Bij de tak voor bedrijfsauto’s werd met 15 procent de sterkste omzetplus gemeten. Bij autoservicebedrijven steeg de omzet met ruim 8 procent terwijl de personenautotak goed was voor een verkoopplus van 7 procent. Laatstgenoemde is de grootste divisie binnen de autobranche. Volgens het CBS is mede door de stijgende omzetten ook de stemming onder ondernemers in de auto/motormarkt weer positief. De indicator voor het ondernemersvertrouwen steeg van min 0,9 procent aan het begin van het tweede kwartaal naar plus 4 procent 3 maanden later. Wel zijn ondernemers iets minder optimistisch over de resultaten in het lopende kwartaal. In het afgelopen kwartaal nam het aantal openstaande vacatures in de auto/motorbranche met 800 toe tot 2.600; het hoogste aantal sinds het derde kwartaal van 2008. +++

+++ BMW zal in oktober op de autosalon van Parijs een conceptstudie voor een compacte SUV Coupé tonen. Het model gaat in productievorm X2 heten en zal net als de X1 worden gebaseerd op het UKL platform. Dit betekent dat de motoren dwars voorin staan en dat voorwielaandrijving standaard is. Topmodel wordt de M230i met een circa 300 pk sterke 2,0 liter motor. Vierwielaandrijving is op deze versie standaard. +++

+++ De SUV van LAMBORGHINI, die Urus gaat heten, krijgt in Nederland een prijskaartje van 260.000 à 265.000 euro. Dat kan worden afgeleid uit de woorden van Stefano Domenicali, voorheen de eerste man van het Ferrari F1-team maar tegenwoordig de CEO bij rivaal Lamborghini. Hij heeft laten weten dat de Urus in de Verenigde Staten ongeveer 200.000 dollar gaat kosten. Daarmee wordt de SUV even duur als de Huracan, die in Nederland weg mag voor 262.398 euro. Lamborghini wil op jaarbasis 3.500 exemplaren van de Urus gaan bouwen Hiervoor wordt 500 man extra productiepersoneel gerekruteerd en komen er wereldwijd 28 dealers bij, waardoor het totaal aantal showrooms zal uitkomen op 160 stuks. Hiervoor zullen de Italianen honderden miljoenen euro’s investeren. Is een jaar output van 3.500 exemplaren onvoldoende om aan de vraag te voldoen, dan zal de productie worden verhoogd. De Urus zal eind 2018 worden voorgesteld en arriveert spoedig daarna bij de dealers. In 2012 kunnen we een stekkerhybride versie verwachten. De conventioneel aangedreven uitvoering krijgt een dubbel geblazen V8 van Porsche. +++

+++ Hij kreeg begin dit jaar nog een weinig subtiele facelift, maar dat is niet het enige nieuws dat LEXUS te vertellen heeft over de IS, want het Japanse alternatief voor de BMW 3-serie en de Mercedes C klasse heeft de grens van 1 miljoen verkopen weten te passeren. Volgens Lexus met dank aan een de Europese markt. Zijn model naam heeft momenteel misschien een wat een wrange nasmaak; daarom spreekt Lexus in haar persbericht liever niet van ‘IS’ maar van de ‘Intelligent Sport Sedan’. De D segment middenklasser heeft de Japanners in ieder geval geen windeieren gelegd sinds zijn lancering. Die vond plaats in 1999 en nu weet de derde generatie de verkoopteller op 1 miljoen exemplaren te zetten. Dat klinkt imposanter dan het is, want op maandbasis verkoopt Lexus ‘slechts’ 6.000 exemplaren van de IS. Daarmee wordt het model compleet overschaduwd door zijn Duitse concurrenten. Van de 1 miljoen exemplaren is 20 procent op Europese bodem terechtgekomen. Daarmee zijn ‘wij’ de belangrijkste afzetmarkt voor de IS. Dat is goed nieuws, want de middenklasser werd destijds speciaal voor ‘ons’ ontworpen. +++

+++ Internettaxibedrijf UBER heeft over de eerste 6 maanden van dit jaar een bruto verlies van 1,2 miljard dollar geleden. Dat zei financieel topman Gautam Gupta tijdens een bijeenkomst met zijn investeerders. Uber schreef in het tweede kwartaal 750 miljoen dollar aan rode cijfers. In het eerste kwartaal was dit 520 miljoen dollar negatief. De bedragen zijn exclusief aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen. Uber is niet beursgenoteerd en daarmee niet verplicht om zijn resultaten te presenteren. Toch praat het investeerders ieder kwartaal bij over de gang van zaken. Het uitbetalen van chauffeurs is veruit de grootste kostenpost voor Uber. Ook steekt het bedrijf veel geld in verdere groei van de onderneming. En met succes. Met boekingen voor zijn ritten haalde Uber in het eerste kwartaal ruim 3,8 miljard dollar op. In het tweede kwartaal groeide dit tot ruim 5 miljard dollar. +++

+++ VOLKSWAGEN heeft een voorlopige schikking getroffen ter compensatie van circa 650 dealers in de Verenigde Staten die kampen met de nasleep van het dieselschandaal. De overeenkomst werd donderdag in een rechtbank in San Francisco ondertekend. De details van de overeenkomst worden eind september bekendgemaakt. De dealers kampen al een jaar lang met problemen. Zo mogen modellen met vervuilende dieselmotor niet meer verkocht worden. Dat scheelt qua afzet een slok op een borrel. Daarnaast moet worden opgebokst tegen imagoschade, wat de verkopen ook geen goed doet. Eerder bereikte Volkswagen al een akkoord in de VS over een pakket aan maatregelen voor reparatie of terugkoop van dieselwagens met sjoemelsoftware ter waarde van 14,7 miljard dollar. Ook staat Volkswagen nog een boete te wachten van justitie in de VS. De rechter oordeelde ook dat Volkswagen moet nadenken over een oplossing voor vervuilende 3.0 liter motors. Volkswagen wil de circa 85.000 auto’s repareren. De rechter vindt echter dat de automaker ook een plan B moet hebben, maar vooral dat Volkswagen haast moet maken. Volgens de rechter valt het niet te tolereren dat de auto’s nog altijd op de weg rijden, terwijl ze niet aan de juiste voorwaarden voldoen. Eerder oplossingen die Volkswagen aandroeg om de auto’s te repareren werden door de toezichthoudende instanties afgekeurd. Voor 24 oktober moet Volkswagen met een nieuw plan van aanpak komen. +++ Met een half miljoen registraties bood 2012 een marktvolume waar we anno 2016 alleen van kunnen dromen. Wat is er nog van over? Meer dan waar we mee begonnen … Vooral bij Mercedes is het bouwjaar 2012 serieus gegroeid. Aftersales Magazine heeft de oorspronkelijke registratiecijfers van 2012 erbij gepakt en langs de cijfers van bouwjaar 2012 over het huidige wagenpark gelegd. De verhouding tussen het oorspronkelijke registratiecijfer en de huidige parkomvang van een autotype vormt de WAGENPARKINDEX. Zo is het wagenpark van de Citroën C4 Picasso uit 2012 ruim gehalveerd wat een index oplevert van 43: van elke tien C4 Picasso’s uit 2012 zijn er dus nog maar 4 in ons land over… Er is welgeteld één model te vinden dat een wagenparkindex scoort van 100: de Alfa Romeo MiTo. Met 2.133 stuks rijden er exact nog net zoveel exemplaren uit 2012 rond als er nieuw geregistreerd werden (of het ook dezelfde exemplaren zijn, dat valt niet af te lezen uit de cijfers; export en import kunnen elkaar immers ook opheffen). +++

Reageren is niet mogelijk.