Nieuwstelex

0

+++ De Amerikaanse autoriteiten hebben sjoemelsoftware ontdekt in 3,0 liter dieselmotoren die worden gebruikt in de AUDI Q7, Porsche Cayenne en Volkswagen Touareg. In de Verenigde Staten gaat het om zo’n 85.000 auto’s met een hoger prijskaartje dan de 2,0 liter modellen waar het tot nu toe bij de dieselaffaire om draait. Dat heeftBild am Sonntag gemeld. De gewraakte software zou de emissiecontrole systemen na precies 22 minuten uitschakelen, voldoende om een officiële test die meestal 20 minuten duurt te ‘overleven’. Volkswagen heeft al tijden geleden toegegeven dat het op een soortgelijke manier sjoemelde met andere modellen, maar daar waren de grotere modellen met 3.0 TDI motor niet bij inbegrepen. Managers van de Amerikaanse divisie van Audi moeten woensdag voor de Amerikaanse milieudienst verschijnen om verdere tekst en uitleg te geven. +++ BMW heeft nu eindelijk definitief het licht op groen gezet voor de 8-serie. De interne codenamen zijn G14 voor de coupéversie terwijl de later te introduceren cabriolet wordt aangeduid als G15. De 8-serie komt op zijn vroegst in 2019 op de markt. Als basis zal het huidige CLAR platform worden gebruikt, dat ook onder de jongste 7-serie is te vinden. De 8-serie luidt het einde in van de huidige 6-serie, die lijdt aan een identiteitscrisis. BMW wil haar nieuwe topmodel ook in stekkerhybride uitvoering gaan leveren. Een volledig elektrische variant staat niet op het programma. +++

+++ De Nederlandse staat is de grote spekkoper van de huidige BPM regeling. Dat blijkt uit cijfers van VWE Voertuiginformatie en -documentatie, die BNR heeft opgevraagd. In de eerste helft van dit jaar leverde de belasting op aanschaf van nieuwe auto’s bijna 100 miljoen euro meer op dan in dezelfde periode een jaar eerder. En dat terwijl staatssecretaris Wiebes juist zegt dat hij de BPM wil verlagen. Paul de Waal van BOVAG vindt het mechanisme achter deze meeropbrengst goed, omdat het heeft geleid tot de afschaffing van stimuleringsmaatregelen die de verkoop van auto’s met een lage bijtelling opdreef. “Mensen gingen auto’s rijden die eigenlijk niet bij ze pasten. Dat is voorbij, en dat betekent dat mensen weer een passende auto kiezen”. Maar behalve een ‘normale modellenmix’ (d.w.z. een gezonde automarkt zonder verstoringen) betekent het dat mensen weer duurdere auto’s gaan kiezen, zegt De Waal. “En daarmee stijgen de BPM inkomsten en dat is een ongewenst bijeffect van de nieuwe maatregelen. Je kon hier op wachten. Staatssecretaris Eric Wiebes heeft net zo’n hekel aan de BPM als wij, maar wij vinden dat er wel een tandje bij de ambitie mag om ‘m af te bouwen, zodat we deze maatregelen budgetneutraal kunnen invoeren, zoals dat in Haagse termen heet”. De BPM is de belasting die mensen betalen op de aanschaf van een nieuwe auto. Het bedrag is gebaseerd op de CO2-uitstoot van de auto. De opbrengsten uit de BPM daalde van 2008 tot 2014 sterk, omdat een hoop auto’s waren vrijgesteld. Destijds waren dat vooral kleine diesels en hybride auto’s. Inmiddels geldt de vrijstelling alleen voor volledig elektrische auto’s, waardoor de opbrengsten uit BPM weer flink zijn toegenomen. +++

+++ FORD verwacht in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto te kunnen fabriceren voor chauffeurloze taxidiensten. Dat maakte de Amerikaanse autobouwer dinsdag bekend. De zelfrijdende Ford krijgt geen stuur, gaspedaal of rem. De auto wordt dan ook specifiek ontworpen voor taxibedrijven en deelauto bedrijven die zonder chauffeur rondrijden. Ford verwacht dat die de taximarkt in het komende decennium gaan domineren. Om zijn doel te halen breidt het bedrijf zijn aanwezigheid in hightech centrum Silicon Valley fors uit, onder meer via de bouw van een eigen campus in Palo Alto. De personeelsomvang zal daar komend jaar verdubbelen. Nu werken er zo’n 130 onderzoekers en ingenieurs voor Ford in Silicon Valley. Verder wordt geïnvesteerd in start-ups die Ford aan de benodigde technologie kunnen helpen. De investeringen betreffen onder meer de ontwikkeling van hoogwaardige algoritmes, 3D-kaarten en radar- en camerasensors. Met de aankondiging mengt Ford zich expliciet in de strijd met onder meer Google, Apple en BMW, die in de komende jaren ook met een volledig autonome auto willen komen. +++

+++ Het Chinese China’s Le Holdings Co, ook wel LE ECO genoemd, investeert 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) in de bouw van een fabriek in het Oosten van China. Daar gaat het bedrijf jaarlijks 400 duizend elektrische auto’s fabriceren. Dat meldt persbureau Reuters. Het merk wordt gezien als concurrent van Tesla en is nieuw op de automarkt. LeEco is vooral bekend als hightech concern met een video streamingdienst en als producent van smart tv’s. Sinds kort bouwt het bedrijf ook fietsen, elektrische voertuigen en ontwikkelt het zelfrijdende auto’s. Eerder dit jaar werd de eerste elektrische auto getoond, de LeSee. In een verklaring zegt het bedrijf dat de fabriek in 2 fasen gebouwd wordt. Ook wil de Chinese producent een productiefaciliteit in de buurt van Las Vegas laten bouwen door de Amerikaanse strategische partner Faraday Future. +++

+++ MCLAREN werkt aan een nog puristische variant van de 675 LT. Het verschil zit hem in extra vleugeltjes, nieuwe luchtinlaten (onder andere op het dak) en een veel grotere achterspoiler. McLaren gaat het model waarschijnlijk 688 HS dopen, waarbij ‘688’ voor zijn vermogen in paardenkracht staat en ‘HS’ de afkorting is van ‘High Sport’, een koosnaampje dat het McLaren Special Operations (MSO) divisie zou hebben bedacht. Het hogere vermogen moet samen met een gewichtsbesparing van 40 kilogram ten opzichte van de LT (‘Long Tail’) voor duidelijk betere prestaties zorgen. De productieoplage blijft beperkt tot 25 stuks; alle exemplaren zijn bestemd voor de (goede) klanten van de MSO divisie. Misschien komen we meer te weten tijdens het Pebble Beach concours evenement, dat 21 augustus van start gaat. Anders is de autosalon van Parijs in oktober een goede kanshebber voor het publieksdebuut. +++

+++ PEUGEOT vervangt de basisbenzine motor uit de 208. Een 72 pk variant van de 1,2 liter driecilinder neemt de plaats in van de 1.0 met 68pk. Het maximale koppel van de nieuwe instapmotor stijgt daardoor van 95 Nm bij 3.000 toeren naar 109 Nm bij 2.600 omwentelingen. De nieuweling verbruikt gemiddeld 4,7 liter benzine per 100 kilometer. Dat is 0,3 liter meer dan de vorige instapper, maar de krachtbron is een stuk minder astmatisch. +++

+++ TOYOTA breidt zijn R&D centrum in Europa uit om beter te kunnen inspelen op de wensen in onze marktregio. Dat heeft regiodirecteur Johan van Zyl aan branchevakblad Automotive News Europe laten weten. Naast de uitbreiding van de faciliteit in België moet er nog een stylingstudio bijkomen. De investering volgt op de introductie van het Toyota New Global Architecture platform (TNGA), dat is ontwikkeld om universele modellen aan te passen aan de lokale smaak. “TNGA is niet alleen opgezet om kosten te besparen”, aldus Van Zyl. Het platform debuteerde onder de jongste Prius en zal onder andere voor de C-HR en de nieuwe Auris worden gebruikt. De stylingstudio zal zich vooral richten op de facelifts die halverwege de levenscyclus worden gedaan. Na de crisis in 2009 werd het aantal medewerkers in het R&D centrum in Zaventem gehalveerd, van 832 in 2007 naar 487 begin dit jaar. Van Zyl laat aan Automotive News Europe niet weten hoeveel banen er mogelijk bijkomen. +++

Reageren is niet mogelijk.