Citroën durft weer

0

Toen de DS modellen nog onderdeel uitmaakten van het Citroën repertoire, werden de reguliere ‘C’ types compleet overschaduwd. Allesbehalve ideaal, want de volumemodellen (denk aan de nu net gepensioneerde C3, de C4 en de C5) misten daardoor de glans die eigenlijk onmisbaar is in de concurrentie strijd met landgenoot Renault.

Nu DS bij wijze van spreken op kamers is gaan wonen (gelet op de tegenvallende verkopen kan je niet zeggen dat dit luxemerk staat als een huis), heeft Citroën haar handen weer helemaal vrij om haar gamma naar eigen inzichten in de richten. Bijvoorbeeld met een nieuw topmodel. Die zou niet misstaan als opvolger voor de DS 5, maar Citroën wil er zelf de harten van fans van Franse auto’s mee raken.

Als vingeroefening voor zo’n nieuw topmodel presenteert Citroën in oktober op de autosalon van Parijs de CXperience: de typeaanduiding is meer dan een knipoog naar de beroemde klassieker van het merk uit 1974-1988. De CX was de opvolger van de DS en het is vast geen toeval dat Citroën nu juist deze naam gebruikt als basis voor de typeaanduiding van het studiemodel.

Het ontwerp is de belichaming van de nieuwe merkslogan van Citroën: “Be Different, Feel Good”. Onder de carrosserie die enigszins doet denken aan de aanstaande Shooting Brak versie van de nieuwe Porsche Panamera (er zijn slechtere auto’s om mee vergeleken te worden …) zou de Citroën CXperience een hoge mate van zit & rij comfort moeten bieden. De Fransen communiceren die kwaliteiten met een term die ook in China (de tweede thuismarkt voor het merk) begrepen wordt: Citroën Advanced Comfort.

De CXperience is 4,85 meter lang en pretendeert op geen enkele wijze een sedan te willen zijn. Anders dan de C6 heeft hij dus geen klein (onpraktisch) kofferdeksel, maar een grote achterklep. Samen met de carrosserieproporties heeft Citroën hiermee de perfecte opvolger voor de …. Renault Vel Satis gecreëerd; een model dat in de vorm van de Talisman beslist geen rechtstreekse vervanger heeft gekregen.

Waarschijnlijk wordt de Citroën CXperience de opvolger van de C5. Die is met 4,78 meter wat kleiner, maar andere D segment modellen (Ford Mondeo, Opel Insignia, Renault Talisman passeren de ‘4,80 meter grens’ ruimschoots, dus Citroën overspeelt met deze maatvoering beslist niet zijn hand. Opvallender is de breedte:hoogte verhouding van de CXperience: die bedraagt 2,00 resp. 1,37 meter.

Net zoals de CX (en wat ook zijn naam verklaarde) beschikt de in Mizuiro grijsgroen gespoten Citroën CXperience over een zeer gestroomlijnd koetswerk. Zoals bij conceptstudies de norm lijkt te zijn, scharnieren de achterportieren aan de C stijl. Daar lopen de ruiten zonder optische onderbreking overheen, waardoor het in profiel lijkt alsof het dak boven het (donkere) glas zweeft. Om de in/uitstap te vergemakkelijken (dat is ook onderdeel van ‘Citroën Advanced Comfort’), lopen de portieren een heel eind in het dak door.

Andere designkenmerken zijn enorme 22-inch velgen (Citroën moet bij wijze van spreken nu wel, aangezien rivaal Renault de nieuwe Scénic standaard voorziet van 20-inch exemplaren) en zeer fijne LED lichtstrips in het front. Van conventionele koplampen is daardoor geen sprake meer. Ook een klassieke grille ontbreekt, maar de CXperience heeft wel koelgaten die zich openen en sluiten afhankelijk van de temperatuur van de aandrijflijn.

De motorkap is voorzien van opvallende welvingen en het karakteristieke Citroën logo lopen optisch via twee ‘chroomlijnen’ tot in de flanken door. De achterzijde van de Citroën CXperience is al evenzeer een kunstwerk, maar daar zien we wel heel grote lichtblokken. Met het oog op het optimaliseren van de stroomlijn is de conceptstudie tevens voorzien van een actieve spoiler. Wat ontbreekt, zijn de Airbumps. Die passen blijkbaar niet bij een auto die in drukke binnensteden niet zijn heimat heeft. Het panoramische dak loopt door tot in de achterruit.

Een wielbasis van 3 meter à la Mercedes S klasse betekent dat de wielen zowat in de hoeken van de carrosserie zitten. Dat levert extra veel beenruimte voor de inzittenden op. Het interieur is volgens de ontwerpers van Citroën geïnspireerd door de wereld van de architectuur en voor de afwerking heeft men goed naar de betere meubelzaken gekeken. De citrusgele kleur moet volgens de Fransen frisheid en optimisme uitstralen. Een tweede knipoog naar de CX (en andere oude Citroën modellen) is het stuurwiel met slechts één spaak.

Het met houten panelen afgewerkte dashboard lijkt te zweven en loopt door in de deurpanelen. De vloer van de Citroën CXperience is bekleed met zwart leder met een textuur in diverse vormen. In het midden van het dashboard prijkt een breedbeeldscherm van liefst 19 inch. Zo’n beetje alle functies kan men ermee bedienen. Daarnaast laat het zich op diverse manieren configureren en ook in subschermen opdelen, zodat de voorpassagier het op een andere manier kan gebruiken dan de bestuurder. Ook voor de achterpassagiers zijn er infotainment schermen.

De Citroën CXperience heeft geen klassieke buitenspiegels; die zijn vervangen door kleine camera’s die hun beelden projecteren op schermen in de deurpanelen (in afwachting van een wetgeving die dat toelaat). Ook het Connected Cam systeem, waarmee de nieuwe C3 onlangs een grote primeur had, is van de partij: via een brede hoek camera achter de binnenspiegel wordt alles wat zich voor de auto afspeelt gefilmd. Die beelden kan men desgewenst bewaren of delen via sociale media.

De CXperience is (vanzelfsprekend) voorzien van de recentelijk al door Citroën gepresenteerde hydraulisch geveerde ophanging; technologie waarmee het legendarische comfort van vroegere modellen een comeback moet kunnen maken. Het is eenvoudiger (en dus betrouwbaarder) dan de hydro/pneumatische ophanging van weleer. Het geheim zit hem nu in dempers die van 2 hydraulische stops zijn voorzien.

Een futuristisch prototype vraagt natuurlijk ook om een vooruitstrevende aandrijving. Naast een aan een 8-traps automaat gekoppelde 1,6 liter THP benzinemotor die 150 à 200 pk levert, is er ook een 107 pk sterke elektromotor aan boord. Dit betekent dat de CitroënCXperience voorzien is van achterwielaandrijving. De elektromotor haalt zijn stroom uit een via het stopcontact oplaadbaar accupakket. De stekkerhybride Citroën kan daarmee in volledig elektrische modus circa 60 kilometer ver komen, maar daarvoor moet hij dan wel eerst 4,5 uur worden opgeladen (inpluggen bij een oplaadpaal verkort deze tijd tot 2,5 uur). Het systeemvermogen bedraagt 300 pk.

Met de CXperience heeft Citroën weer zicht op een waardig topmodel. Dat een productieversie voor veel interne concurrentie met DS kan zorgen, is niet erg: laat dat merk eerst maar bewijzen zijn eigen broek op te kunnen houden. Citroën kan dat al bijna 100 jaar. En verdient veel meer dan het equivalent van Transavia binnen het AirFrance KLM concern te worden. Vive la France! Vive les double chevron!

Reageren is niet mogelijk.