Nieuwstelex

0

+++ Krijgen we racewagens met Darth Vader soundtrack tijdens de aanstaande 24 uur van Le Mans?

Het antwoord op die vraag is: nee. Althans, nog niet. Maar AUDI houdt wel serieus rekening met de optie om waterstoftechniek te gebruiken voor haar toekomstige racewagens. Technisch zijn er geen belemmeringen meer, maar wat toepassing in de weg staat is het feit dat er nog te weinig straatauto’s worden uitgerust met waterstof als krachtbron. Daar kan verandering in komen als de h-Tron uitvoeringen van Audi leverbaar worden. Voorwaarde is dan wel dat er sprake moet zijn van een fatsoenlijke infrastructuur. Momenteel zijn er simpelweg te weinig tankstations waar waterstof gescoord kan worden. Vorig jaar kon de pers al kennismaken met de zo goed als productierijpe A7 Sportback h-Tron. Een woordvoerder van Audi laat weten: “We wachten op het kantelpunt in de markt. Als het gebeurt, zijn we er klaar voor”. +++

+++BUGATTI overweegt 4 nieuwe modellen. Vrees dat dit het superexclusieve imago van het merk zal aantasten, is echter niet teecht, want men zal slecht één ontwerpvoorstel daadwerkelijk in productie nemen wanneer de Chiron zijn quota (500 stuks) heeft gehaald. De theoretische mogelijkheden omvatten een goedkoper model, een sportsedan (oftewel doorontwikkeling van de Galibier conceptstudie), een SUV en een elektrische sportwagen. Ongeacht welke richting Bugatti in zal slaan, is het wachten op het einde van de Chiron voor het nieuwe model van de band mag rollen. Kwestie van geen massamerk worden. +++

+++ In FRANKRIJK zijn afgelopen maand 132.999 personenauto’s op kenteken gezet. Dat is 9,6 procent minder dan in juli 2015, al waren er toen 2 werkdagen meer. Volkswagen (- 19,8 procent), Citroën (- 20,4 procent) en Nissan (- 22,7 procent) kregen de hardste klappen. Goede resultaten werden daarentegen geboekt door Renault (+ 9,4 procent), Volvo (+ 11,9 procent), Fiat ( + 14,9 procent) en de Hyundai Groep (+ 16,5 procent). Ondanks de terugval in juli zit de Franse automarkt na 7 maanden nog een gezonde 6,1 procent in de plus. +++

+++ JAGUAR LAND ROVER heeft een luxeprobleem: lange levertijden voor de Range Rover Evoque Convertible en de F-Pace. De cabriolet SUV lijkt mondiaal boven verwachting goed aan te slaan, waardoor de levertijd is opgelopen tot 9 maanden. Ook voor de F-Pace moet je geduld hebben: voor deze SUV is de levertijd (indien u geen showroomexemplaar wenst) 6 maanden. +++

+++ De ouders van de in juni omgekomen Star Trek acteur Anton Yelchin spannen een rechtszaak aan tegen Fiat Chrysler. Ze houden de autofabrikant verantwoordelijk voor de dood van hun zoon. Anton Yelchin kwam om het leven toen zijn geparkeerde JEEP Grand Cherokee achteruit van de oprit van zijn huis rolde. De 27-jarige acteur overleed ter plekke nadat hij beklemd raakte tussen zijn auto en een tuinhek. Zijn ouders slepen Fiat Chrysler voor de rechter, samen met ZF (de fabrikant van de transmissie) en de dealer AutoNation die de Jeep verkocht. De advocaat van de nabestaanden zegt dat de familie een hoge schadevergoeding eist, bedoeld als straf, omdat ze van mening zijn dat hun zoon is overleden als gevolg van levensgevaarlijke defecten aan zijn Grand Cherokee. Kort na Antons dood zijn ook andere consumenten een rechtszaak begonnen tegen Fiat Chrysler. Zij baseren zich op 300 andere incidenten waarbij auto’s na het parkeren wegrolden. In april besloot Fiat Chrysler wereldwijd al 1,1 miljoen auto’s terug naar de garage te halen vanwege dit defect. +++

+++ Sinds 2012 bouwt MERCEDES al personenwagens in Hongarije. Het gaat daarbij om de B klasse en beide carrosserievarianten van de CLA. Er is zo veel vraag naar deze modellen dat Mercedes onlangs besloot de fabriek uit te breiden. Daarvoor is een bedrag van tenminste 1 miljard euro uitgetrokken. Momenteel werken er al 4.000 mensen in de Hongaarse productiefaciliteit. Daar komen er na de uitbreiding nog eens 2.500 bij. Mercedes zet zwaar in op de toekomst. Het merk wil over een aantal jaren grotendeels elektrische auto’s aanbieden. Daartoe wordt het aantal modellen uitgebreid van de huidige 32 naar 40. De Hongaarse productielijn zal daarbij een belangrijke rol gaan spelen. +++

+++ OPEL lag de laatste tijd enigszins onder vuur vanwege aantijgingen dat er gesjoemeld zou zijn met de uitstootcijfers. Dat was voor de Duitse overheidsdienst KBA aanleiding om een onderzoek in te stellen. Die equivalent van de RDW heeft nu geconcludeerd dat de Zafira 2.0 CDTi zich helemaal niet schuldig maakt aan sjoemelpraktijken. Hetzelfde geldt voor de soortgelijke motorversies van de Cascada en Insignia. Het is weliswaar zo dat Opel software gebruikt dat onder bepaalde omstandigheden het uitlaatsysteem deactiveert, maar dat is om de motor te beschermen en dus is de techniek volstrekt legaal. +++

+++ De PORSCHE 911 is nog altijd veruit de meest verkochte sportwagen in Nederland. Bij 7 op de 10 verkochte nieuwe sportauto’s in Nederland gaat het om dit specifieke type, zo blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie over de afgelopen 6 maanden. De verkopen van de 911 stegen op jaarbasis met 60 procent tot 307 exemplaren in totaal. Daarmee hield Porsche de nummer twee, de BMW i8 waarvan er in de periode 26 werden verkocht, ver achter zich. De elektrisch aangedreven BMW werd in het tweede jaar dat deze op de markt is juist 60 procent minder verkocht. Ferrari completeerde de top drie met zijn Ferrari 488, waarvan er 21 rondrijden in Nederland. In totaal werden in de eerste 6 maanden van het jaar 432 nieuwe sportauto’s verkocht. Dat zijn er 96 meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. +++

Reageren is niet mogelijk.