Nieuwstelex

0

+++ Het kabinet gaat opnieuw bekijken of het ALCOHOLSLOT in het strafrecht kan worden opgenomen. “Het zal dan wel een andere variant zijn dan voorheen”, zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag in de Tweede Kamer. Het wordt dan bijvoorbeeld een ‘alcoholslot light’ dat minder lang wordt opgelegd, aldus de minister.

Bijna de hele Kamer wil dat het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen. Het is volgens de volksvertegenwoordigers een heel effectief middel. Het kabinet ziet er weinig in om het op te nemen in het strafrecht omdat het vreest dat het alcoholslot niet zo vaak zal worden opgelegd door een rechter. Daardoor wordt het moeilijk om “het systeem draaiende te houden”, zei de minister. “Maar ik heb de wens van de Kamer gehoord”. Eerder bepaalden de Hoge Raad en Raad van State dat het alcoholslot niet als maatregel mocht worden opgelegd onder het bestuursrecht. +++

+++ Mercedes heeft vandaag in Nederland haar eerste AMG Performace Store. geopend. Dit betekent dat men bij deze dealer (onderdeel van Stern Auto) in Amsterdam Zuid Oost terecht kan voor alle AMG modellen. Tevens beschikt de betreffende Mercedes dealer over extra expertise op het gebied van onderhoud van de snelle modellen van AMG. De feestelijk opening wordt opgeluisterd door de Nederlandse marktintroductie van de R uitvoering van de AMG GT. +++

+++ Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska stelde begin dit jaar voor om een Europese instantie in het leven te roepen, die de landelijke keuringsinstanties mag overrulen. Maar haar plan krijgt in BRUSSEL weinig steun. Naar aanleiding van het dieselschandaal gaan er in de Europese Commissie geluiden op om de keuringsbevoegdheid van landelijke instanties onder supervisie van een Europees orgaan te stellen. Op die manier zou fraude eenvoudiger tegen kunnen worden gegaan, mede omdat er innige banden zouden zijn tussen nationale keuringsinstanties en autofabrikanten. Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (interne markt) diende een voorstel in om Brussel het recht te geven auto’s te herkeuren en keuringsdiensten te schorsen als ze auto’s toelaten die te veel schadelijke gassen uitstoten. Maar dit plan stuit echter op veel weerstand in het Europees Parlement. Zo is Europarlementslid Daniel Dalton, die namens het Europese Parlement het voorstel van Bienkowska behandelt, tegen de hervormingsplannen. Zijn tegenvoorstel komen er op neer dat het meeste blijft zoals het nu is. Europarlementariër Dennis de Jong (SP) verwacht dat het plan van Bienkowska er bij het Europese Parlement niet doorheen komt, en is bezig met een alternatief voorstel, waarbij de landelijke keuringsinstanties elkaar beoordelen en de Europese Commissie dit proces begeleidt. +++

+++ DAIMLER heeft in de afgelopen drie maanden met de verkoop van Mercedes het beste kwartaal ooit gedraaid. Er werden meer dan 531.000 auto’s van het premiummerk verkocht, hetgeen ruim 11 procent meer is dan een jaar eerder. In september steeg de verkoop naar een nieuw maandrecord van ruim 211.000 auto’s. Over de eerste negen maanden steeg de verkoop met bijna 12 procent naar meer dan 1,5 miljoen exemplaren; eveneens een record. Volgens Daimler heeft Mercedes met deze topprestaties een “hattrick” geleverd: behalve het derde kwartaal waren de eerste negen maanden van 2016 én de maand september hiermee goed voor recordcijfers. De verkoop van Mercedes ging bovendien in alle belangrijke regio’s omhoog. +++

+++ Ingenieurs blijven zoeken naar nieuwe oplossingen om elektrische auto’s al rijdend op te laden. Na het opladen via inductie aan de hand van circuits in het wegdek (wat dus de aanleg van een nieuw wegdek impliceert), denkt HONDA aan een oplossing die in theorie veel eenvoudiger is: een bewegende arm die de auto aan een externe rail verbindt die zich langs de weg bevindt en elektrisch geladen is. Honda heeft er zelfs een patent op genomen. Het principe doet denken aan dat van de trolleybussen van vroeger. Het idee is minder duur dan de plaatsing van het laadsysteem via inductie, maar het is evenwel niet zonder gevaar. Stel dat men de arm vergeet op te vouwen wanneer men de rail verlaat en een voetganger of fietser omver maait … In het huidige draadloze tijdperk lijkt het idee toch een beetje gek. Maar het opladen van elektrische voertuigen blijft een probleem en het siert Honda dat het over de kwestie wil nadenken. De toekomst zal uitwijzen of uitvinding potentieel heeft. +++

+++ MERCEDES werkt aan een R uitvoering van de AMG C 63 Coupé. Het model is de spirituele opvolger van de Black Series uitvoeringen. Eerder lanceerde Mercedes al een R uitvoering van de AMG GT. De R versie van de AMG C 63 Coupé is meer hardcore dan de 510 pk sterke S uitvoering. Daarmee wordt het model de krachtigste en snelste C klasse ooit. De Black Series uitvoering van de vorige generatie was goed voor 517 pk, dus reken op circa 558 pk, oftewel net wat minder dan de 585 pk sterke AMG GT R biedt. Daarmee blijven de hiërarchische verhoudingen binnen Mercedes gehandhaafd. Naast meer vermogen onderscheidt de R versie zich ook door enkele lichte bodypanelen (van carbon). De gewichtsreductie zal er samen met het hogere vermogen dat hij in circa 3,5 seconden naar 100 km/u kan sprinten. De S uitvoering klaart deze klus reeds in 3,9 tellen. +++

+++ Ondanks dat VOLKSWAGEN door de dieselaffaire hard in haar portemonnee geraakt wordt (het autoconcern heeft 17,8 miljard euro opzijgezet voor de afwikkeling van schadevergoedingen, boetes en de kosten voor terugroepacties), hoeven er geen merken verkocht te worden. Dat heeft de voorzitter van de raad van commissarissen Hans Dieter Pötsch in een interview laten weten. “De Volkswagen Groep is financieel gezond. Bovendien hebben wij vele opties voor financiering”, zo licht het de bedrijfssituatie toe. Het is daarom ook niet nodig om kapitaal op te halen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Pötsch denkt alle kosten te kunnen betalen van de gereserveerde 17,8 miljard euro. “Als ik er met de kennis van vandaag naar kijk, is dat bedrag ruim genoeg”. De Volkswagen Groep omvat de personenautomerken Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Seat, Skoda, de motorfabrikant Ducati en de bedrijfswagen merken MAN, Scania en Volkswagen. +++

+++ VOLVO start begin 2018 met de verkoop van de XC40, de eerste compacte cross-over van het merk. Doelstelling is om jaarlijks 100.000 exemplaren van het model te verkopen. Het afzetaandeel van SUV modellen zal daardoor toenemen, want in 2017 vernieuwt Volvo eerst de XC60. Die wordt ook leverbaar in stekkerhybride uitvoering. Volvo wil in 2019 een volledig elektrische cross-over lanceren. De nieuwe XC60 zal op het platform van de XC90 en S90/V90 gebaseerd worden, terwijl de XC40 de zogeheten Compact Modular Architecture (CMA) als onderstel krijgt. Deze bodemplaat gaat ook gebruikt worden voor de opvolger(s) van de V40. Volvo verkocht vorig jaar wereldwijd 503.127 auto’s. Daarvan waren er afgerond 267.000 exemplaren van het XC subgamma. Het bestverkopende model van Volvo is nog altijd de XC60. Dat is op zich niet heel opvallend, want zijn leeftijdsgenoot, de eerste generatie Audi Q5, bleef tot het einde van zijn carrière ook veel klanten trekken, ondanks het feit dat hij al 8 jaar op de markt was. Volvo verwacht dit jaar meer dan 100.000 exemplaren van de XC90 te kunnen verkopen. +++

Reageren is niet mogelijk.